Dostupni linkovi

Protest Zagreba zbog pokušaja ulaska pripadnika VS u Hrvatsku


Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je danas protest zbog pokušaja "nenajavljenog i nezakonitog" ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku, saopštilo je to minstarstvo i nazvalo taj događaj provokacijom sa ciljem izazivanja incidenta.

Kako se navodi, u Ministarstvo je danas pozvana ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić da bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja ulaska u ranim jutarnjim satima 7. septembra, što je, kako se navodi, sprečeno na graničnom prelazu Bajakovo.

"Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštovanja propisanog postupka najave", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu, a da je Ministarstvo izrazilo protest, navedeni događaj ocenilo provokacijom sa ciljem izazivanja incidenta i najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene zvanične institucije Srbije.

Hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vođstva koje su usledile, smatra nastavkom neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske, susedne države i članice NATO-a i Evropske unije.

"Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna da se suoči s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 1990-ih godina", zaključuje se u saopštenju.

Vođa delegacije Srbije, načelnik Odeljenja za veru pukovnik Saša Milutinović istakao je, po povratku u Beograd, da je delegacija trebalo da prisustvuje liturgiji u manastiru Svetog Jovana Кrstitelja, u Jasenovcu, i pokloni se moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tokom Drugog svetskog rata.

On je istakao da je ministarstvo odbrane Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je reč o ovoj poseti, dodajući da je očito nešto drugo presudilo da ta delegacija ne prisustvuje tom pomenu.

XS
SM
MD
LG