Dostupni linkovi

Delegaciji Vojske Srbije zabranjeno da uđe u Hrvatsku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su oficiri, podoficiri, kadeti i učenici, članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sprečeni danas da uđu u Hrvatsku i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika, iako su najavljeni po ustaljenim procedurama.

Vodja delegacije, načelnik Odeljenja za veru pukovnik Saša Milutinović istakao je, po povratku u Beograd, da je delegacija trebalo da prisustvuje liturgiji u manastiru Svetog Jovana Кrstitelja, u Jasenovcu, i pokloni se moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tokom Drugog svetskog rata.

"U tome smo, međutim, sprečeni. Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim časovima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i naredna tri sata smo čekali njihovu konačnu odluku", rekao je Milutinović.

Kako je naveo, tokom ta tri sata, dva puta su im skenirani pasoši, traženi dodatni podaci, pretresano vozilo, i nakon svega toga im je rečeno neće ući u Hrvatsku. Kao vođa delegacije tražio je da mu se obrazloži šta je razlog, na šta je dobio odgovor da "danas neće ući".

"Šokiran sam ponašanjem granične policije i državnih organa Hrvatske", rekao je Milutinović, koji je naveo da je već bio u prilici da na isti način ulazi u Hrvatsku, kao i u druge evropske države.

On je istakao da je ministarstvo odbrane Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je reč o ovoj poseti, dodajući da je očito nešto drugo presudilo da ta delegacija ne prisustvuje tom pomenu.

Plenković: Pokušaj ulaska srpskih vojnika provokacija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je pokušaj ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku provokacija sa ciljem izazivanja incidenta.

"Reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito nameravanom provokacijom i sa ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je kao država to najoštrije osuđujemo", rekao je Plenković, prenela je regionalna N1 televizija.

On je podsetio da je hrvatska policija jutros na graničnom prelazu Bajakovo sprečila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Hrvatske. „Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska da bi boravili na području Jasenovca", dodao je hrvatski premijer.

"Ono što bi bilo normalno jeste da su srpske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su hteli da dođu u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije“, naglasio je premijer.

Plenković je istakao da Hrvatska očekuje da „država Srbija s respektom tretira Hrvatsku i Hrvate u Srbiji".

Predsednica Hrvatske: Incident pokazuje nazadnost srpske politike

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je danas da pokušaji izazivanja provokacija i incidenata sa susedima, kako bi se skrenula pažnja sa teškog unutrašnjo-političkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srpske politike.

"Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srpska strana nije poštovala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primer neprimerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima", napisala je Grabar-Kitarović na društvenoj mreži Tviter povodom pokušaja ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku.

Ona je navela da "očekuje da srpska strana počne da se ponaša odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija".

XS
SM
MD
LG