Dostupni linkovi

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju došao u Teheran


Vršilac dužnosti generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Kornel Feruta stigao je u nedelju Teheran za razgovore na visokom nivou sa iranskim zvaničnicima, dan pošto je Iran objavio da sprovodi treću fazu odstupanja od obaveza prema međunarodnom nuklearnom sporazumu.

Iran je objavio u subotu da je pokrenuo tzv. napredne nuklearne centrifuge čiji će rad omogućiti povećanje zaliha obogaćenog uranijuma, što je treća faza smanjenja njegovih obaveza prema nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. u Beču sa međunarodnim silama.

Rumunski diplomata treba da se sastane sa predsednikom Iranske organizacije za atomsku energiju Alijem Akbarom Salehijem, ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom, i kontraadmiralom Alijem Šamhanije, sekretarom Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi agencija Isna.

IAEA je saopštila da je poseta u okviru interakcija te organizacije i Irana i uključuje provere i pratnju Irana oko sprovođenja nuklearnog sporazuma.

Iako je krenuo u treću fazu smanjenja svojih obaveza Iran je istakao da će nastaviti da omogućuje isti pristup inspektorima IAEA zaduženim ; da nadziru njegov nuklearni program.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su se u međuvremenu povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze proistekle po sporazumu.

Od maja Iran je u tri faze smanjio svoje obaveze prema sporazumu iz koga su SAD izašle jednostrano 2018. i vratile ponovo sankcije Islamskoj republici.

Teheran je 1. jula objavio da je povećao zalihe obogaćenog uranijuma više od granice od 300 kilograma tražene prema sporazumu. Nedelju dana kasnije objavio je da je prešao stopu obogaćivanja uranijuma predviđenu sporazumom, od 3,67 odsto. I sada je objavio treću fazu sa naprednim centrifugama.

XS
SM
MD
LG