Dostupni linkovi

Dodik: NATO da povuče odobrenje o aktiviranju MAP-a za BiH


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je danas pozvao NATO da povuče odobrenje dato Bosni i Hercegovini da podnese Akcioni plan za članstvo (MAP), da ne bi NATO bio glavni razlog zašto u BiH, kako je ocenio, ne funkcionišu institucije.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a su 5. decembra prošle godine u Briselu odlučili da se Bosni i Hercegovini odobre da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), čime je NATO odobrio aktiviranje MAP-a za BiH.

Usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je postalo prepreka formiranju nove izvršne vlasti na nivou BiH. Dodik odbija da prihvati ANP, dok druga dvojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović tvrde da je prihvatanje državna obaveza, jer je BiH još 2009. godine zvanično zatražila pristupanje NATO-u.

Po rečima Dodika, prejudicirati članstvo u NATO je "nametnuto".

"Mi nikada nismo rekli da ne treba sarađivati sa NATO-om. Imamo određeni oblik saradnje, ...i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje", rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Povodom poziva komesara EU za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Јohanesa Hana članovima Predsedništva BiH na sastanak, Dodik je rekao da on ne beži od razgovora, te da mu nije problem da kaže šta hoće, a šta neće.

On, međutim, smatra da je "nemoguća dimenzija u kojoj se unapred nameće šta ko treba da prihvati", već da prvo treba izabrati Savet ministara i da Savet ministara odlučuje, "ali da neko unapred govori šta treba da odluči taj Savet, to je... nemoguće", kazao je Dodik.

XS
SM
MD
LG