Dostupni linkovi

Hahn: Formirati vlast u BiH bez odlaganja


Komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn
Komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn

"Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija. U tom kontekstu, angažovao sam se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vođstvo da provedu sporazum od 5. augusta", navodi se u izjavi komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannesa Hahna o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora. Ovo je neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji," zaključuje Hahn u izjavi.

Inače, rok za primjenu Principa formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, kojeg su prije mjesec dana ranije dogovorili i potpisali lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, ističe danas (5. septembar).

Vlast još nije formirana.

Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora. Ovo je neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji."

XS
SM
MD
LG