Dostupni linkovi

Mostar: Ponovo protest pred deponijom


Nekoliko stotina građana naselja pored Mostara protestuje zbog nezatvaranja deponije smeća
Nekoliko stotina građana naselja pored Mostara protestuje zbog nezatvaranja deponije smeća

Par stotina mještana naselja Bijelo Polje i Vrapčići okupili su se u srijedu poslijepodne pred ulazom u deponiju Uborak kod Mostara, nezadovoljni što vlasti, kako tvrde, nisu ispunile svoj dio dogovora oko zatvaranja i uklanjanja te regionalne deponije.

Okupljanje je upriličilo Udruženje građana “Jer nas se tiče”, nastalo iz istoimene građanske inicijative sa društvenih mreža, koje je početkom juna ove godine organiziralo desetodnevnu blokadu deponije, usljed koje danima smeće nije odvoženo s gradskih ulica.

“Naš glavni zahtjev nije ispunjen, nije formiran tim koji bi tražio lokaciju nove deponije”, izjavio je novinarima predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče”, Omer Hujdur. “Od šestog mjeseca niko nije mrdnuo prstom po tom pitanju”, rekao je Hujdur.

Podsjećanja radi, dio dogovora od 20. juna, kojim je prekinuta blokada deponije, bio je i da se formira poseban tim, sastavljen od predstavnika vlasti i mještana, koji će tražiti novu lokaciju za deponiju. Mještani ističu da su najbliže kuće udaljene svega oko 40 metara od deponije, te traže “izmještanje deponije na drugo mjesto”.

Građani traže formiranje tima koji bi tražio lokaciju nove deponije
Građani traže formiranje tima koji bi tražio lokaciju nove deponije

“Vlasti dosad, nijednog trenutka, od početka, kako smo se dogovorili da će se formirati Radna grupa, oni su tamo izabrali nekih pet-šest ljudi, međutim, nikad nije došlo ni do jednog sastanka, a vezano je za iznalaženje nove lokacije za odlaganje smeća u Gradu Mostaru”, saopćio je potpredsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, Nijaz Hodžić.

Hodžić je kazao da oko same deponije Uborak jesu očišćene “divlje” deponije, te je uređen lokalni potok Sušica, koji se nalazi uz kanal deponije, a očišćen je i lokalni put koji vodi ka magistralnoj cesti M-17.

“Nisu raspisali tendere za sanaciju stare deponije, odnosno zatvaranje kompletno stare deponije. Nisu raspisali tender za nabavku pročistača za procjedne vode iz deponije”, dodao je Hodžić.

On je ustvrdio da deponija ima dozvole ministarstava sa nivoa Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali je istakao da po zakonu o deponijama za odlaganje krutog otpada, jedino je nadležan entitet Federacija BiH. “Sva ta dokumentacija koja postoji je nelegalno izdata od strane kantonalnih i opštinskih vlasti u Gradu Mostaru”, rekao je Hodžić.

Potpredsjednik udruženja 'Jer nas se tiče' Nijaz Hodžić
Potpredsjednik udruženja 'Jer nas se tiče' Nijaz Hodžić

Građani traže i održavanje javne rasprave o mogućem proširenju i daljnjem radu deponije Uborak, na kojoj bi iznijeli stav lokalne zajednice o tom pitanju. “Ova deponija... može trajati, odnosno može se puniti najdalje do Nove godine i ona će biti napunjena”, naglasio je Hodžić.

Na mirnom okupljanju je rečeno i da se mještani protive produženju okolinske dozvole deponiji Uborak, koja ističe 17. septembra, te nisu isključili ni mogućnost nove blokade ukoliko ta dozvola opet bude izdata.

Udruženje građana “Jer nas se tiče” je, kako je rečeno, angažiralo i advokata, koji radi na prikupljanju dokumentacije, radi podnošenja tužbi protiv “svih nadležnih za deponiju Uborak”.


XS
SM
MD
LG