Dostupni linkovi

Sarajevo: Nema škole za djecu sa poteškoćama u razvoju


Učionica
Učionica

Nova školska godina je počela, a stari su problemi za roditelje djece sa poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo. Nastava je počela za djecu koja su krenula u redovno osnovno obrazovanje, dok su kod kuće ostali oni koji trebaju učiti prema programu nevladine organizacije „Edukacija za sve“ (EDUS). Za 203 djeteta sa poteškoćama u razvoju škola nije počela.

„Mi već godinama govorimo i upozoravamo naše vlasti i molimo i upozoravamo i crtamo rješenja i radimo čuda, nažalost, nije se imalo dovoljno razumijevanja. Naša Vlada nije poduzela neke konkretne korake da se te stvari riješe, pa smo mi trenutno u situaciji da recimo djeca koja pohađaju program EDUS-ov, to je rana intervencija i vrtićka grupa nisu jučer krenuli u novu školsku godinu. Dakle, neka djeca jesu krenula, ali neka nisu“, priča majka dječaka u autističnom spektru Aida Hrnjić i članica Udruženja „Colibri“ iz Sarajeva.

Sin Aide Hrnjić upisao je ove godine prvi razred redovne osnovne škole i to samo, kako kaže njegova majka, zahvaljujući činjenici da je pet godina pohađao program nevladine organizacija „Edukacija za sve“ EDUS.

„Prošle godine smo zvanično upisali djecu u Centar Vladimir Nazor, ali oni su pohađali EDUS-ov program. Međutim, ove godine, evo do današnjeg dana nije potpisan nikakav sporazum između njih (EDUS-a i Centra Vladimir Nazor), kako bi se definisale stvari, prema kojem programu da rade. Ogroman je broj djece, 203 djeteta sa poteškoćama u razvoju je veoma značajna cifra u ovom kontekstu. To podrazumijeva veliki broj edukatora kojih nema. Mi kada smo im govorili da na vrijeme nađu edukatore koji trebaju biti trenirani na vrijeme, da bi školska godina počela na vrijeme niko nas nije slušao. Za sve to je potrebno vrijeme da bi jedan edukator radio sa djecom po Kabas sistemu, kojeg ima EDUS, pa prolazi vrlo intezivne treninge, vrlo intenzivno se uči i radi i to je u kontinuitetu“, objašnjava Hrnjić.

Gdje je moja škola
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00

Svaki dan bez edukacije veliki je gubitak za dijete, tvrde roditelji, čija su djeca prošla program Kabas, nevladine organizacije EDUS. Taj program primjenjuje se za djecu u najmlađoj dobi, da bi potom ta djeca kroz inkluziju mogla pohađati redovnu nastavu ili u zavisnosti od djeteta specijalno obrazovanje.

Upravni odbor EDUS-a odlučio je javnosti se obratiti saopštenjem.

„Još uvijek nismo u mogućnosti pružiti EDUS programe za školsku godinu 2019/2020. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo jeste Centru Vladimir Nazor obezbijedilo sredstva za predškolski program do kraja decembra 2019. godine. EDUS, međutim, se finansira isključivo iz projekata i donacija, a sav novac uplaćivan od roditelja, kao i finasiranje od strane Ministarstva usmjeravano je kroz Centar Vladimir Nazor isključivo na kadar i održavanje zgrade predškolskog odjela“, navedeno je u saopštenju za javnost.

Tokom ljeta, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju protestovali su tražeći bolje uslove za edukaciju svoje djece. Od 20 zahtjeva upućenih kantonalnim vlastima, ispunjena su tek dva. Ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost za zapošljavanje 20 novih logopeda i formiranje tri mobilna medicinska tima.

Bez obzira na to što dijete ima poteškoću, kaže Aida Hrnjić, treba da postoji sistem.

XS
SM
MD
LG