Dostupni linkovi

Čubrilović: Narodna skupština neće izlaziti iz ustavnog okvira


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da NSRS neće izlaziti iz ustavog okvira, ali da o pojedinim pitanjima može iskazati politički stav s obzirom na problem formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

On ističe da nema potrebe za posebnom sjednicom o temama vraćanja nadležnosti koje je poslijednjih dana u medijima plasirao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali da na njegov zahtjev posebna sjednica Narodne skupštine može da bude zakazana.

˝Narodna skupština je spremna da odradi svoj posao kroz to zasjedanje u posebnom sazivu da razmotri mogućnost i prijedloge koji budu dolazili od samog sazivača a kad će to biti, teško je pretpostaviti. Ja ipak očekujem da do toga ne dođe. Prizivati neke druge metode i mjere u ovom momentu je neukusno i potpuno bespotrebno, ali svoj politički stav NSRS može da zauzima a koliko će on biti provodiv zavisi kakav će taj stav biti. Svakako političke partije koje budu učestvovale u tome će ga u konačnici i definisati˝, smatra Čubrilović

Ipak, optimista je po pitanju formiranja vlasti u BiH, posebno Vijeća ministara u skladu sa sporazumom političkih lidera partija koje su pobjedile na proteklim izborima.

˝Krajnje je vrijeme da se nakon godinu dana implementiraju izborni rezultati do kraja onako kako je to moguće kroz dogovor ili onako kako je to matematički moguće na nivou Bosne i Hercegovine˝, kaže Čubrilović

Podsjećamo da je prije nekoliko dana srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, najavio da će ukoliko do 5. septembra ne bude formirano Vijeće ministara BiH tražiti da se u Narodnoj Skupštini RS-a razmotri saglasnost Republike Srpske na sporazum o Oružanim snagama BiH a najavio je i„povlačenje iz sporazuma o indirektnim porezima i formiranje entitetske službe za poreze umjesto Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

XS
SM
MD
LG