Dostupni linkovi

Akcije đaka u Hong Kongu u podzemnoj železnici i kod škola


Demonstranti u Hong Kongu, 25. avgust
Demonstranti u Hong Kongu, 25. avgust

Srednjoškolci Hong Konga su u ponedeljak držeći se za ruke formirali "ljudske lance" i pokušali da poremete podzemnu železnicu u novim akcijama prodemokratskog pokreta, posle vikenda obeleženog teškim nasiljem.

Ta bivša britanska kolonija već tri meseca proživljava svoju najgoru političku krizu od predaje Kini 1997. godine, a gotovo svakodnevne akcije nagoveštavaju sve veće mešanje Pekinga u unutrašnje stvari tog poluautonomnog regiona, prenosi AFP.

Peking, koji pokazuje nepokolebljivu podršku vladi Hong Konga, povećao je zastrašivanje, manevrisanje svojih snaga na granici i pritisak na hongkonške kompanije.

"Kraj je blizu" za mobilizaciju prodemokratije, upozorila je u nedelju uveče zvanična novinska agencija Kina u uvodniku, bez detalja.

To nije sprečilo demonstrante da, odeveni u crnu boju svog pokreta, ponovo blokirajući vrata nekoliko stanica podzemne železnice, ključne za život Hong Konga.

Ipak ta akcija nije odstigla razmere blokade 5. avgusta, kada je satima bila paralisana čitava mreža železnice.

Srednjoškolci su formirali "ljudske lance" ispred nekoliko državnih srednjih škola. Neki su nosili gas maske, kacige i naočare, kao što to rade demonstranti kako bi se zaštitili od suzavca.

Neki đaci su izostali s nastave da bi prisustvovali demonstracijama.

Protesti u Hong Kongu traju nedeljama, a počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu a koji je sada obustavljen.

XS
SM
MD
LG