Dostupni linkovi

Demonstranti u Hongkongu pokušali da blokiraju aerodrom


Demonstranti ispred aerodroma u Hong Kongu, 1. septembar 2019.
Demonstranti ispred aerodroma u Hong Kongu, 1. septembar 2019.

Stotine demonstranata okupilo se u nedelju ispred aerodroma u Hong Kongu u pokušaju da blokiraju prilaz kako bi skrenuli pažnju na svoju borbu za veću demokratiju u gradu koji se suočio sa najvećom političkom krizom u poslednjim decenijama.

Demonstranti obučeni u crno, sa maskama ili krijući se iza kišobrana da izbegnu nadzornim kamerama podigli su barikade na autobuskom terminalu aerodroma, a policija u opremi za suzbijanje demonstracija raspoređena je na aerodromu.

Kako prenosi Rojters, putnici su ipak nastavili slobodno da ulaze i izlaze sa terminala, a avioni da sleću i poleću.

Vozovi do aerodroma su obustavljeni jer su demonstranti pozvali javnost da blokira putne veze do jednog od najprometnijih aerodroma na svetu. Demonstranti su napustili aerodrom u večernjim satima i hiljade ih je krenulo prema obližnjem gradu Tung Chung.

Sukob policije i demonstranata u Hongkongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Policija je u saopštenju upozorila da demonstranti krše sudsku zabranu nedeljnih demonstracija. U saopštenju se navodi da se policija sprema da raščisti demonstrante.

Demonstranti nemaju prava da protestuju na aerodromu na osnovu ukaza donetog prošlog meseca pošto su okupljanja na aerodromskim terminalima poremetila stotine letova.

Ova bivša britanska kolonija poslednja tri meseca prolazi kroz najtežu političku krizu od kada je vraćena Kini 1997. godine, sa skoro svakodnevnim akcijama protiv ukidanja sloboda i sve većih ovlašćenja Pekinga.

Protesti u subotu bili su među nanasilinijim. Desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice uprkos zabrani održavanja okupljanja. Krajem popodneva nasilje se proširilo u više kvartova i trajalo do kasno u noć.

XS
SM
MD
LG