Dostupni linkovi

Kina izrazito nezadovoljna saopštenjem G7 o Hong Kongu


Policija u Hong Kongu, 25. avgust
Policija u Hong Kongu, 25. avgust

Kina je "izrazito nezadovoljna" saopštenjem G7 o Hong Kongu u kome se poziva na izbegavanje nasilja u toj poluatonomnoj kineskoj teritoriji, posle više od dva meseca demonstracija protiv prokineske uprave.

U obraćanju novinarima portparol kineskog Minsitarstva spoljnih poslova Geng Šuang ponovio je da je situacija u toj bivšoj britanskoj koloniji unutrašnje pitanje Kine i da nijedna država, organizacija ni pojedinac nemaju prava da se mešaju.

"Izražavamo naše izrazito nezadovoljstvo i naše odlučno protivljenje deklaraciji koju su izdale vođe G7 u vezi događaja u Hong Kongu", rekao je Geng.

Kina poziva članice G7 da prestanu da "taje loše namere, zabijaju nos u tuđa pitanja i u tajnosti pripremaju ilegalne aktivnosti".

U finalnoj deklaraciji posle trodnevnog samita u Bijaricu u Francuskoj vođe G7 su ponovo potvrdile postojanje i značaj kinesko-britanske Deklaracije, iz 1984. o Honkongu i pozvale na izbegavanje nasilja.

Deklaracija iz 1984, o vraćanju Hong Konga Kini 1997. godine garantuje tokom 50 godina autonomni status te teritorije po principu jedna zemlja dva sistema. Demonstranti koji već dva meseca protestuju na ulicama Honkonga optužuju Peking da postepeno narušava autonomni status te teritorije i preti slobodama u Honkongu.

Geng je rekao da deklaracija iz 1984. potvrđuje da će Kina povratiti suverenintet nad Honkongom.

Hongkong: Novi sukobi policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
XS
SM
MD
LG