Dostupni linkovi

Pet mladića sa Kosova protjerano iz Crne Gore zbog veličanja OVK


ilustrativna fotografija

Petorica mladića iz okoline Podujeva sa Kosova, protjerani su iz Crne Gore nakon što su u srijedu veče u centru Ulcinja klicali UČK, što je skraćenica za OVK (Oslobodilačka vojska Kosova).

To je nezvanično Radiju Slobodna Evropa potvrđeno iz Uprave crnogorske policije. Isti izvor saopštio nam je kako je sudija za prekršaje Osnovnog suda u Ulcinju petoricu mladiću sa Kosova kaznio sa po 300 eura.

Sam incident okarakterisan je kao remećenje javnog reda i mira i mladićima je zabranjen ulazak na teritoriju Crne Gore u narednih šest mjeseci. Tim povodom Radio Slobodna Evropa pokušao je da dobije komentar iz Osnovnog suda u Ulcinju, kao i tamošnjeg Centra bezbjednosti, ali su nas svi upućivali na Upravu policije Crne Gore.

Reakciju nijesmo uspjeli da dobijemo ni od gradonačelnika Ulcinja Ljora Nrekića iz vladajuće DPS (Demokratske partije socijalista), koji jezapodgorički radio Antena M osudio incident i ocijenio "kako u Crnoj Gori nema mjesta za one koje remete javni red i mir, posebno u Ulcinju kao gradu multietničke sloge“.

Nikola Camaj, predsjednik Demokratskog saveza Albanaca, jedne od brojnih nacionalnih partija Albanaca u Crnoj Gori, pak u izjavi za Radio Slobodna Evropa ističe kako je riječ o sitnom prestupu koji je prestrogo sankcionisan.

”To je jedno treniranje strogoće. Mislio sam da je verbalni delikt odavno ukinut i da se za izgovorenu riječ ne odgovara”, primjetio je Camaj. On smatra apsurdnim da se grupa mladića kažnjava za klicanje Oslobodilačkoj vojsci Kosova, posebno uzimajući u obzir da je jedan od čelnika te iste vojske, aktuelni predsjednik Kosova Hašim Tači proglašen počasnim građaninom Ulcinja.

Reakcije od predstavnika drugih albanskih političkih partija nijesmo uspjeli da dobijemo.

Podsjetimo, do incidenta u Ulcinju, koji je brojnim komnetarima usijao društvene mreže u Crnoj Gori, došlo je samo nekoliko dana nakon što je crnogorsko Ministarstvo kulture najavilo podizanje krivične prijave protiv organizatora skupa albanske dijaspore na Cijevni u okolini Podgorice , zbog isticanjaalbanske ali ne i crnogorske zastave.

Za Nikolu Camaja sve to nije slučajno i govori o državnom odnosu prema Albancima u Crnoj Gori, koji on naziva “frontovski”, aludirajući na politiku Df-a (Demokratski front), većinski prospskog opoziconog saveza u Crnoj Gori.

”Izgleda da kada su Albanci u pitanju ova država (Crna Gora) uopšte nema tolarancije. To je jedno frontovsko razmišljanje u odnosu na Albance, frontovski stav prema Albancima. Znači država se jednostavno stavlja se u funkciju onoga što su poruke Demokratskog fronta u zadnje vrijeme".

XS
SM
MD
LG