Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži proveru odluke o oslobađanju Gorana Davidovića 'Firera'


Goran Davidović Firer
Goran Davidović Firer

Republičko javno tužilaštvo (RJT) podnelo je zahtev za zaštitu zakonitosti protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu kojim je odbijena optužba protiv neformalnog vođe neregistrovane i zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) pozivajući se na odgovor koji su dobili od Republičkog javnog tužilaštva.

U odgovoru stoji da je zahtev Vrhovnom kasacionom sudu na odlučivanje upućen 19. juna ove godine.

Prethodno je Više tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo inicijativu za zaštitu zakonitosti protiv odluke Apelacionog suda u Novom Sadu, koju je podržalo i Apelaciono tužilaštvo u istom gradu.

Odlukom Apelacionog suda Davidović i Pešić praktično nisu ni osuđeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti prilikom napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu.

Pre odluke Apelcionog suda Goran Davidović je 30. oktobra prošle godine osuđen u Višem sudu na godinu dana zatvora zbog pomenutog dela. Nedeljko Pešić je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 meseci.

Više javno tužilaštvo je podnelo inicijativu RJT-u da, kao nadležno tužilaštvo, izjavi Vrhovnom kasacionom sudu vanredni pravni lek, odnosno podnese zahtev za zaštitu zakonitosti protiv navedene odluke.

Više javno tužilaštvo je u toj inicijativi ukazalo na razloge zbog kojih smatraju da je pogrešno primenjen zakon, te da se ne radi o presuđenoj stvari kako je to našao Apelacioni sud.

Apelacioni sud je doneo odluku 6. marta, a kako se navodi u presudi, i Davidović i Pešić su oslobođeni zbog poštovanja načela "Ne dvaput o istom" (Ne bis in idem), pošto je protiv njih dvojice već vođen prekršajni postupak 2007. godine za isto nedelo. Prema oceni Apelacionog suda, u konkretnom slučaju radi se o presuđenoj stvari, što predstavlja okolnost koja trajno isključuje gonjenje, jer je za isti životni događaj protiv okrivljenih vođen i pravosnažno okončan prekršajni postupak.

Njima je prethodno suđeno u Organu za prekršaje zbog remećenja javnog reda i mira.

Većina neonacista vređala je građane i gađala ih kamenicama, zbog čega su po hitnom postupku prekršajno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 25 dana. Pešić je dobio 25 dana zatvora, dok je protiv Davidovića prekršajni postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Ukoliko Vrhovni kasacioni sud bude utvrdio da je pogrešno primenjen zakon, to će biti samo deklarativna odluka, dok će Davidović i Pešić i dalje biti slobodni ljudi. Značaj odluke bio bi u tome da nepravilna sudska odluka ne opstane kao takva u pravnom sistemu, navodi VOICE. Davidović je već bio osuđivan na godinu dana zatvora zbog upada i fizičkog nasilja nad učesnicima i organizatorima jedne antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 2005. godine.

XS
SM
MD
LG