Dostupni linkovi

Oslobođen lider neonacističkog Nacionalnog stroja Goran Davidović


Goran Davidović

Apelacioni sud Novom Sadu odbio je presudu Višeg suda po kojoj je vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, poznat pod nadimkom Firer, osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 2007. godine u tom gradu, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Apelacionom sudu.

Sud je na isti način postupio i u slučaju drugog optuženog u ovom postupku, Nedeljka Pešića.

Kako se navodi u konačnoj presudi protiv Davidovića se nije mogao voditi postupak zbog nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pošto mu je zbog istog događaja već suđeno u prekršajnom postupku 2007. godine, pod optužbom za remećenje javnog reda i mira.

„Presuda prvostepenog suda se pobija zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka jer se protiv okrivljenog Davidović Gorana vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje u Novom Sadu. Ustav Republike Srbije i Zakonik o krivičnom postupku utvrđuju zabranu dvostrukog vođenja postupka i kažnjavanja na taj način što predviđaju da niko ne može biti gonjen ili osuđen za krivično delo koje je pravosnažnom presudom oslobođen ili osuđen ili je za to delo postupak protiv njega pravosnažno obustavljen ili optužba pravosnažno odbijena, te da je navedena zabrana opšte poznato načelo krivičnog postupka ne bis in idem“, stoji u presudi koju je i sam Davidović objavio na svom sajtu.

U međuvremenu, Davidović se oglasio i na društvenim mrežama:

„Apelacioni sud je stavio tačku na jedan nezakonit proces koji je protiv mene vođen. Gotovo je. Pobeda“, napisao je Davidović.

Advokat Veljko Milić izjavio je za RSE da se presuda Apelacionog suda zasniva na pravilima Evropskog suda za ljudska prava.

„Evropski sud kaže da je prekršajni postupak vrsta kaznenog postupka isto kao i krivični postupak, pa tako u situacijama kada praktično postoje iste činjenice, isti događaj, ne može senekome dva puta suditi nitineko može biti dva puta osuđen za isto delo. Činjenica je da nije isto ovo krivično delo za koje je Davidoviću suđeno i prekršaj remećenja javnog reda i mira, ali sud kaže da u ovom slučaju se može primeniti načelo ne bis in idem, odnosno da su iste činjenice i događaji u pitanju“, kaže on.

Mihajlović: Oslobađajuća presuda Davidoviću šalje lošu poruku

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da oslobađajuća presuda Gorana Davidovića šalje lošu poruku da nasilje i mržnja prolazi nekažnjeno.

U pisanoj izjavi Mihajlović je kazala da Srbija treba da se razvija kao društvo koje neguje toleranciju i evropske vrednosti, kao i da u takvoj zajednici ne može biti razumevanja za one koji izazivaju i raspiruju mržnju.

"Srbija neće biti sigurna kuća za fašiste, niti za bilo koga ko želi da građane deli po bilo kojoj osnovi, bilo da je u pitanju nacionalna pripadnost, boja kože ili veroispovest, ili da to koristi kao povod za nasilje", rekla je Mihajlović.

“Oslobađanjem od krivične odgovornosti vođe zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića, Apelacioni sud u Novom Sadu napravio je pravni presedan kakav čak ni Srbija odavno nije doživela”, smatraju u koaliciji nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina”.

Protiv navedene odluke Apelacionog suda nije dozvoljena žalba, te je krivični postupak pravosnažno okončan. Ipak, protiv odluke Apelacionog suda može se podneti zahtev za zaštitu zakonitosti o kom odlučuje Vrhovni kasacioni sud, podsećaju u koaliciji.

“Stoga apelujemo na tužilaštvo u Novom Sadu da ozbiljno shvati moguće posledice sramne odluke Apelacionog suda i posegne za ovim vanrednim pravnim lekom. Time će se staviti u zaštitu slobodnih građana, a ne nasilnika i kriminalaca”, smatraju oni.

Proces dug 12 godina

Inače, optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović i Nedeljko Pešić optuženi da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Osuđujuća presuda Višeg suda, koja je sada preinačena, doneta je u oktobru 2018. godine, a Davidoviću se sudilo u odsustvu, jer je godinama nedostupan pravosudnim organima.

Podsećamo, do napada je došlo nakon što su u Novom Sadu organizovane demonstracije, pre dvanaest godina, u znak protivljenja skupu Nacionalnog stroja, koji su organizovali takozvani „Srpski marš“, na dan rođenja nacističkog ratnog zločinca Hajnriha Himlera. Građani su organizovali kontramarš "Stop fašizmu".

Među organizatorima Antifašističke šetnje bilo je i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). Predsednica Izvršnog odbora te organizacije Branka Dragović Savić kaže da je žalosno da je posle dvanaest godina doneta ovakva presuda.

„Obeshrabruje ovakva presuda, jer sugeriše da mržnja po bilo kom osnovu nije kažnjiva. To je posebno opasno danas kada jezik nasiljapreovlađuje u javnom govoru i kada su novinari i drugi koji se bave javnim poslom meta pretnji“, rekla je ona.

Republičko javno tužilaštvo je 2008. godine podnelo Ustavnom sudu Srbije zahtev za zabranu Nacionalnog stroja i kao razlog navelo da se radi o „tajnoj političkoj stranci (organizaciji) čije je delovanje usmereno na izazivanje rasne i nacionalne mržnje“.

Ustavni sud je, postupajući po ovom zahtevu, 2011. godine ustanovio da je Nacionalni stroj tajno udruženje čiji je oblik udruživanja zabranjen odredbama člana 55. Ustava Srbije, i shodno tome, zabranio je delovanje ove organizacije kao i širenje njenih programskih ciljeva.

XS
SM
MD
LG