Dostupni linkovi

Nakon sastanka s Vučićem, Maja Pavlović prekinula štrajk glađu


Maja Pavlović
Maja Pavlović

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović prekinula je u petak štrajk glađu jer je, kako je navela, dobila čvrste garancije da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u narednih 10 dana kontaktirati nadležne institucije da bi se videlo kako može da se reši problem te televizije u skladu sa zakonom.

Maja Pavlović je u petak prepodne imala sastanak sa Vučićem u Predsedništvu, nakon što je 12. avgusta počela štrajk glađu najpre ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM), da bi se od 22. avgusta premestila ispred zgrade Predsedništva. Ona traži da se naknade koje plaćaju regionalne televizije usklade sa njihovim prihodima.

Maja Pavlović je posle sastanka sa Vučićem rekla da je razlika u odnosu na sastanak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u maju ove godine, što od današnjeg sastanka nije pravljena predstava za medije.

Ona je navela da se Vučićem dogovorila da se ponovo vide u Beogradu ukoliko se ništa ne dogodi u narednih desetak dana.

Vlasnica Kanala 9 prekinula štrajk glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Vučić: Država će se uključiti u rešavanje problema

Predsednik Srbije je na instagram profilu "Budućnost Srbije" nakon sastanka objavio da je saslušao i razumeo probleme Maje Pavlović, vlasnice Kanala 9.

Rekao je da država ne može da reši sve odjednom, ali da će brzo reagovati i uključiti se u rešavanje problema.

"Svestan sam da je situacija komplikovana, ali po zakonu i sa mnogo napora, mi ćemo pomoći da rešimo problem", objavio je Vučić.

Zbog oduzimanja lokalne frekvencije Pavlović vodi postupak pred Upravnim sudom, a godinama ukazuje da su takse za autorska prava (SOKOJ-a, Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS-a, Organizacija proizvođača fonograma Srbije) nerealno visoke za lokalne medije.

Pored obračuna naknada za autorska prava, za vlasnicu Kanala 9 sporna je i visina takse za emitovanje programa, kao i pravilnik o dodeli frekvencija.

Pavlović je 12. avgusta stupila u treći po redu štrajk glađu za godinu dana, a prethodni štrajk koji je trajao 23 dana prekinula je nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Ističe da ni tri meseca nakon tog sastanka nema rešenja nagomilanih problema Kanala 9.

Vlasnica lokalne televizije pred trećim štrajkom glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
XS
SM
MD
LG