Dostupni linkovi

Ministri EU upozorili da Brexit bez sporazuma nije ničiji interes


Demonstracije u Londonu nakon suspendovanja britanskog parlamenta
Demonstracije u Londonu nakon suspendovanja britanskog parlamenta

Ministri Evropske unije u četvrtak su zatražili od Britanije da izabere sporazumni Brexit, dok su neki od njih otvoreno izražavali brigu da bi potez premijera Borisa Johnsona da suspenduje parlament povećao rizik od haotičnog rizlaska Velike Britanije iz Unije.

Dok su se ministri vanjskih poslova i odbrane EU sastajali u Helsinkiju, Johnsonova vlada upozorila je protivnike u britanskom parlamentu da pokušavaju da je obore i da spriječe britansko napuštanje bloka 31. oktobra.

"Još se nadamo da će biti moguće izbjeći Brexit bez sporazuma i očekujemo prijedloge britanske vlade koji bi se uklopili u sporazum o napuštanju. Nije u ničijem interesu da se realizuje Brexit bez sporazuma", izjavio je holandski ministar vanjskih poslova Stephan Blok.

Britanski parlament tri puta je odbacivao sporazum o napuštanju, dogovoren između Johnsonove prethodnice Therese May i Brisela, a Johnson je obećao da će ponovo pregovarati o njemu ili će Britanija napustiti blok bez sporazuma krajem oktobra.

Šef Johnsonovog pregovaračkog tima za Brexit, David Frost, bio je u Briselu u srijedu radi razgovora s Evropskom komisijom, ali su iz Unije saopštili da strane nisu uspjele da prevaziđu razlike.

Iako je većina ministara odbila da komentira suspenziju britanskog parlamenta, tvrdeći da je to unutrašnje pitanje, austrijski ministar Alexander Schallenberg, upitan da li je "tvrdi" Brexit sada vjerovatniji zbog takvog poteza, izjavio: "Bojim se da je tako".

"Lopta je sada na britanskoj strani terena, mi smo učinili sve što je u našoj moći da se osigura primjereni odlazak Britanije. Kada druga strana kaže da to nije moguće, ona mora znati kakve su alternative, pogotovo one suštinske", rekao je Schallenberg.

EU želi da Britanija iznađe rješenja za deblokiranje ratifikacije sporazuma o razlazu.

"EU je jedinstvena po pitanju sporazuma, sada je na Britaniji da odluči o tome", izjavio je malteški ministar Carmelo Abela.

Johnsonov ministar odbrane Ben Wallace, na sastanku u Helsinkiju, izjavio je da se suspenzija parlamenta 'dešava svake godine'.

Finska drži rotirajuće predsjedanje nad EU i danas je bila domaćin evropskim ministrima. Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto izjavio je: "Podržati Brexit sporazumom ključno je pitanje, jer ćemo se u suprotnom suočiti s negativnim posljedicama po naše ekonomije i granični saobraćaj".

"Nadamo se da će se razlaz na taj način desiti i da neće učiniti nemogućim da imamo dobru saradnju nakon njega", kazao je šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG