Dostupni linkovi

Iranski tanker se udaljava od obale Turske


Iranski tanker Adrian Darya 1
Iranski tanker Adrian Darya 1

Iranski tanker 'Adrian Darya 1', koji se nalazi u centru spora između Washingtona i Teherana, promijenio je smijer kretanja dalje od turske obale, polazali su podaci sistema za praćenje brodova, prenosi agencija Reuters.

Tanker, koji je ranije plovio pod imenom 'Grace 1', pušten je nakon što je bio zadržan na Gibraltaru zbog sumnje da prevozi naftu za Siriju čime bi bile prekršene sankcije koje Evropska unija ima prema sirijskim rafinerijama.

Turski zvaničnik kazao je Reutersu ranije u četvrtak da iranski tanker nije ušao u turske vode. Podaci o praćenju pokazali su da se brod trenutno nalazi između obala Turske i Kipra, krećući se prema zapadu.

U ponedjeljak je novinska agencija IRIB citirala glasnogovornika iranske vlade da je Iran prodao naftu koja se nalazila na tankeru 'Adrian Darya 1' i da će vlasnik plovila odlučiti o sljedećem odredištu.

Nije poznato ko je kupio naftu. Nakon što je Gibraltar oslobodio brod 18. avgusta, Sjedinjene Države su saopštile da će poduzeti sve mjere kako bi spriječile isporuku nafte Siriji.

Nakon oslobađanja tankera, prvobitne informacije su pokazivale da tanker plovi prema Grčkoj nakon čega je lokacija promijenjena na Tursku.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG