Dostupni linkovi

Iranski tanker promenio destinaciju i uputio se ka Turskoj


Iranski tanker koji prate SAD promenio je rano jutros destinaciju i uputio se u luku u Turskoj pošto je Grčka sopštila da neće ugroziti odnose s Amerikom da bi mu pomogla.

Posada tankera Adrian Darja jedan, ranije poznatog kao Grejs jedan, koji plovi pod iranskom zastavom, promenila je destinaciju u Automatskom identifikacionom sistemu (AIS) na luku Mersin na jugu Turske gde se nalazi naftni terminal. Prethodno je bila navedena luka u Grčkoj koja nema infrastrukturu za preuzimanje nafte.

Međutim, kako navodi AP, posada može da ubaci bilo koju destinaciju u taj sistem tako da Turska možda nije pravo odredište tankera. Mersin se nalazi oko 200 kilometara severozapadno od rafinerije u Banijasu, u Siriji gde je prema vlastima tanker Adrijan Darja išao pre nego što je zaplenjen kod Gibraltara početkom jula.

Iranski državni mediji i zvaničnici nisu odmah potvrdili novu najavljenu destinaciju tankera Adrijan Darja koji nosi 2,1 milion barela iranske nafte vredne oko 130 miliona dolara.

Vebsajt koji prati brodove MarineTraffic.com pokazuje da se tanker Adrian Darja nalazi južno od Sicilije u Sredozemlju, a prema sadašnjoj brzini procenjuje se da bi stigao u Mersin za oko nedelju dana.

Zaplenom tankera u Gibraltaru i njegovim kasnijim oslobađanjem dodatno su pojačane tenzije između SAD i Irana posle jednostranog povlačenja Amerike iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine pre godinu dana. Iran je od tada izgubio poslove vredne više milijardi dolara pošto su SAD ponovo uvele sankcije i u velikoj meri blokirale Teheran od prodaje nafte u inostranstvu, što mu je važan izvor deviza.

U američkim dokumentima vlasti tvrde da je pravi vlasnik tanker Adrian Grejs iranska Revolucionarna garda, paravojna organizacija koja odgovara samo vrhovnom vodji Ajatoli Ali Kamneiju. SAD su proglasile Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom u aprilu.

Prvobitno je tanker kao destinaciju naveo Kalamatu u Grčkoj iako ta luka nema infrastrukturu za preuzimanje nafte sa tankera. Stejt department je zatim izvršio pritisak na Grčku da ne pomogne brodu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG