Dostupni linkovi

Japan upozorava Afriku na prezaduženost


Japanski premijer Šinzo Abe
Japanski premijer Šinzo Abe

Japanski premijer Šinzo Abe je upozorio Afriku na preveliku zaduženost, misleći na velike kineske investicije na tom kontinentu za koje neki smatraju da slabe finansijsku situaciju država u razvoju, javlja AFP.

"Ako su partnerske zemlje duboko zadužene, to ometa napore svih da uđu na tržište", rekao je Abe pred afričkim liderima okupljenim na međunarodnoj konferenciji o razvoju Afrike u Jokohami.

On je iskoristio priliku da promoviše finansiranje koje nude japanske institucije uz podršku vlade, što je nazvao "kvalitetnim" investicijama.

Prema njegovim rečima, Japan planira da u naredne tri godine obuči eksperte za upravljanje finansijskim rizicima i javnim dugom u 30 afričkih zemalja.

Tokio želi da ojača svoje prisustvo u Africi, gde su japanske investicije daleko iza kineskih. Peking je prošle godine na kinesko-afričkom samitu obećao novih 60 milijardi dolara investicija.

Međutim, ogromni kineski infrastrukturni projekat "Novi put svile", pokrenut 2013. da bi se Azija, Evropa i Afrika povezale s Kinom, optuživan je da favorizuje kineske firme i radnike na štetu lokalnih ekonomija, da baca zemlje u dugove i da ne vodi računa o ljudskim pravima i životnoj sredini.

Japanska vlada takođe pokušava da ohrabri japanske privatnike da više investiraju u Africi. Na ovogodišnjoj konferenciji je prisutno više od 150 japanskih kompanija.

XS
SM
MD
LG