Dostupni linkovi

Sindikat Aluminija: Radnici su najmanje krivi


Nije postignut nikakav dogovor na jutrošnjem sastanku predstavnika Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Mostar sa zvaničnicima Uprave te firme, koja je 10. jula ugasila proizvodnju zbog oko 200 miliona eura nagomilanih dugovanja, od čega se najveći dio odnosi na ključnu Aluminijevu sirovinu - električnu energiju.

Potpredsjednik Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Mostar, Stjepan Bevanda izjavio je nakon dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata kako je predstavnicima Sindikata saopćeno da je osiguran novac za otpremnine za oko 500 radnika, koji bi po novoj sistematizaciji, postali tehnološki višak.

"Mi smo rekli na zadnjoj Skupštini (sindikata) da ne prihvaćamo načelno sistematizaciju, jer ne možemo se složiti da naših 500 kolega ide na ulicu, a najmanje su krivi za to", izjavio je Bevanda, najavivši da će, najvjerovatnije u četvrtak, biti održana Skupština sindikata, na kojoj će biti donesena konačna odluka o stavu radnika.

On je kazao i kako je Uprava ponudila i sporazumni raskid ugovora o radnom odnosu. Bevanda je napomenuo da bi samo mali broj radnika eventualno pristao na to, jer ih ne zanima odlazak na Biro za zapošljavanje niti osiguranje kredita, jer žele ići raditi u inostranstvo. Ostali bi, smatra Bevanda, sporazumnim raskidom ugovora izgubili navedena prava koja ih sljeduju prijavljivanjem na Službu za zapošljavanje.

Potpredsjednik Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Mostar,Stjepan Bevanda
Potpredsjednik Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Mostar,Stjepan Bevanda

Bevanda je potvrdio da bi, po novoj sistematizaciji – koji je sačinila Uprava Aluminija u nastojanju da se obnovi proizvodnja u toj fabirici – do 390 radnika ostalo na poslu.

"Trebate shvatiti svi da je nekim ljudima ovdje ponuđeno da rade za puno manje para, nego da servisiraju svoj život", dodao je Bevanda.

On je potvrdio da je i dalje na snazi odluka sindikata o izlasku na ulice, pred zgradu HDZ-a BiH i Vlade FBiH, ako Uprava Aluminija radnicima počne dijeliti otkaze ugovora o radu, bez prethodno osiguranog novca za otpremnine.

"Sindikat je rekao da nas niko neće odavde istjerati na ulicu bez dinara. Kada bi nam oni dali to, sljedeći dan bi išli pred HDZ, a ovamo bi išli pred zgradu Vlade. Uglavnom, ja mislim da od te opcije sad trenutno nema ništa, jer su obezbjeđeni novci, otpremnine su obezbjeđene što smo mi tražili", dodao je Bevanda.

Iz Uprave Aluminija nije bilo izjava.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo HDZ-a BiH razgovaralo je u ponedjeljak i o situaciji u Aluminiju Mostar.

Iz HDZ-a BiH je saopćeno kako je lider te stranke Dragan Čović učestvovao na šest sastanaka Kriznog štaba Aliminija "kao predstavnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini".

"Zalaganjem u Kriznom stožeru preuzeta je briga o svim uposlenicima i moguća obnova proizvodnje u tržišnim uvjetima. Krizni stožer kroz 6 svojih zasjedanja, osigurao je otpremnine za preliminarno 500 uposlenika koji se mogu isplatiti ovaj tjedan, predvidio je u prvoj fazi ostanak oko 380 uposlenika u pripremi moguće proizvodnje, uveo je potencijalnog partnera za dubinsku analizu tvrtke sa željom potpunog pokretanja proizvodnje te je ispregovarao proces uvezivanja staža kontinuirano za sve uposlenike s Vladom FBiH", stoji u saopćenju.

XS
SM
MD
LG