Dostupni linkovi

Mostar: Aluminij 'ne može sam'


Nakon višesedmičnih razgovorâ i zasjedanjâ Kriznog štaba mostarskog Aluminija, kojima je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iz te ugašene kompanije je saopćeno kako Uprava Aluminija nema novca da sama pokrene proizvodnju, kako je najavljivano, niti da isplati otpremnine radnicima.

Za četvrtak je najavljena sjednica Skupštine sindikata radnika Aluminija, čiji predstavnici ističu da nijedan njihov zahtjev nakon gašenja fabrike zbog ogromnih dugovanja nije ispunjen.

Posmatrači bh. prilika smatraju kako je cijela priča oko Kriznog štaba bila samo kupovina vremena političarima koje su radnici prozivali zbog propasti Aluminija.

Uprava Aluminija u saopćenju za javnost objavljenom kasno sinoć uz ostalo je navela kako očekuje i novčanu pomoć za otpremnine radnicima, koji bi planom restruktuiranja u početnoj fazi bili tehnološki višak.

“Mi možda možemo osigurati, eventualno, jedan manji dio novca, koji je potreban za isplatu otpremnina, ali Društvo bez pomoći i bez jedne šire aktivnosti ne može osigurati novac koji je potreban za isplatu zakonski propisanih otpremnina prema svim našim uposlenicima”, izjavio je za RSE direktor Aluminija, Dražen Pandža.

Plan je bio do 1. septembra ponovo pokrenuti proizvodnju i to najprije u pogonu Livnice. Međutim, iz Aluminija su saopćili da do danas Aluminij nije dobio novčanu podršku, te se proces pokretanja proizvodnje nije realizirao.

“Proizvodnja bi se trebala pokrenuti kroz tri etape – Ljevaonica, Anode i Elektroliza. Za pokretanje prve faze potrebno je negdje oko 25 miliona KM, za šta mi još nismo uspjeli pronaći sredstva, niti su sredstva osigurana”, rekao je direktor Dražen Pandža.

Podsjetimo, Aluminij je ugasio proizvodnju 10. jula, zbog nagomilanih dugovanja od oko 400 miliona maraka, od čega najveći dio otpada na struju. Nakon gašenja, održan je niz sastanaka predstavnikâ Uprave, Nadzornog odbora i radnika sa liderom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem, ali su nakon posljednjeg u nizu, čelnici sindikata izrazili razočarenje i istakli da ne očekuju da proizvodnja u ključnom pogonu – Elektrolizi – bude uskoro pokrenuta.

Sindikalci ističu da ništa nije ispunjeno po pitanju osiguranja sredstava za otpremnine, uvezivanja staža i osiguravanja novca za ponovno pokretanje proizvodnje.

“Mi smo jutros sazvali izvanrednu Skupštinu sindikata, za dan četvrtak, 22. 08. u 12 sati, po pitanju općeg stanja u Aluminiju, kao i ovih nekih naših zahtjeva, koji do dana današnjega nisu realizirani”, izjavio je za RSE predsjednik Sindikata, Romeo Biokšić.

Mostarski novinar i poznavalac prilika, Faruk Kajtaz ističe kako se pokazuje da je suština problema Aluminija u dugovima i pitanju ko će ih vratiti.

“Pričalo se o pokretanju Livnice, o obeštećenju radnika, o isplati otpremnina, ali je sada potpuno bjelodano da tog novca nema i da se cijela stvar od početka vrtila oko nerealnih obećanja, kojim se kupovalo vrijeme, prije svega za političare, koji su se našli na meti nezadovoljstva gnevnih radnika”, smatra Kajtaz.

Iz Aluminija je saopćeno i da je Uprava Društva u kontaktu sa jednim potencijalnim investitorom. Trenutno se dostavlja potrebna dokumentacija za obradu podataka, a povratne informacije i odluke potencijalnog investitora se očekuju u predstojećem periodu.

XS
SM
MD
LG