Dostupni linkovi

Mostar: Radnici Aluminija najavili mogućnost novih protesta


 Romeo Biokšić, predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija
Romeo Biokšić, predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija

Nakon više od dva sata zasjedanja Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija, sindikalni predstavnici te ugašene fabrike najavili su mogućnost novog izlaska na proteste, uključujući i onaj pred zgradom HDZ-a BiH u Mostaru, te pred Vladom Federacije BiH.

Predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija, Romeo Biokšić izjavio je da, kako sada stvari stoje, od plana ponovnog pokretanja proizvodnje, “nema ništa”, te da je taj program – kojeg je, podsjetimo predložila Uprava nakon niza sastanaka sa predstavnicima politike - “propao”.

On je naveo i da se sa 1. septembrom spremaju otkazi ugovora o radu radnicima Aluminija, koji će biti proglašeni tehnološkim viškom.

“Nakon toga, 2. septembra, ukoliko ne budu isplaćena osigurana novčana sredstva za isplatu otpremnina tim djelatnicima i ukoliko ne bude plaćena po pitanju osiguranja, PIO-MIO (penzijsko-mirovinsko i zdravstveno), 3. 9. u 9 sati, djelatnici Aluminija izlaze na prosvjed pred zgradu HDZ-a. 5. 9. drugi prosvjed bi se trebao održati pred zgradom Vlade Federacije isto u 9 sati”, izjavio je Biokšić.

On je najavio da će, ukoliko zahtjevi radnika budu isupnjeni do 2. septembra, protesti biti stavljeni van snage.

Predstavnici sindikata Aluminija kritizirali su i plan kojeg je Uprava fabrike iznijela u pogledu ponovnog pokretanja proizvodnje.

Potpredsjednik Skupštine Sindikata Aluminija Stipe Bevanda podsjetio je da je inače aluminijska industrija u problemu zbog cijene električne energije, koja je ključna sirovina u proizvodnji aluminijuma. On je naveo kako cijena struje ne bi smjela prelaziti iznos od 40 do 45 eura po megavat satu.

“Ako oni znaju to, smiješno je govoriti da bi oni pokrenuli ponovo na 70 eura, kad su na 70 izgasili”, rekao je Bevanda.

Proizvodnja u Aluminiju ugašena je 10. jula, zbog dugovanja od oko 400 miliona eura, od čega najveći dio otpada na dug za struju. U pitanju je sudbina oko 900 radnika.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG