Dostupni linkovi

Policija intervenisala protiv demonstranata u Hongkongu


Nove tenzije izbile su danas u Hongkongu između policije i radikalnih demonstranata koji su podigli barikadu u jednoj ulici.

Policija je intervenisala da rastera prodemokratske demonstrante u kvartu Kvun Tong, u istočnom delu Honkonga i upotrebila suzavac.

Najmanje jedan demonstrant je uhapšen, javio je novinar agencije Frans pres.

Ova bivša britanska kolonija od juna prolazi kroz najtežu političku krizu sa svakodnevnim demonstracijama, od 1997. godine kada je Britanija predala Kini.

Situacija je danas posebno napeta u popularnom kvartu Kvun Tong, u istočnom delu Hongkonga.

Posle šetnje kroz kvart hiljade demonstranata od kojih su mnogi nosili gas maske i kacige blokirala je policija za rasturanje demonstracija nedaleko od policijske stanice Ngau Tau Kok.

Demonstranti su jednu ulicu preprečili barikadom od plastike upućujući uvrede policiji koju optužuju za nasilje.

Posle više nedelja uglavnom mirnih demonstracija protesti su krajem jula i početkom avgusta prerasli u sukobe radikalnih demonstranata i snaga bezbednosti. Demonstranti su gađali policiju ciglama ili kamenjem a policija je masovno koristila suzavac ili gumene metke.

Demonstranti su tražili uklanjanje pametnih svetiljki postavljenih u kvartu Kovlun zbog straha da bi mogle da imaju tehnološki napredne kamere i softver za prepoznavanje lica koje mogu da koriste kineske vlasti za nadzor.

Oni su isekli jednu od tih svetiljki uz glasno odobravanje okupljenih.

Vlada u Honkongu je saopštila da pametne svetiljke samo prikupljaju podatke o saobraćaju, vremenu i kvalitetu vazduha.

Nasilje na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

XS
SM
MD
LG