Dostupni linkovi

Zarif u Pekingu: Odbacivanje međunarodnog prava u porastu


Mohammad Javad Zarif i Wang Yi u Pekingu
Mohammad Javad Zarif i Wang Yi u Pekingu

Odbacivanje međunarodnog prava u porastu je, izjavio je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tokom sastanka u Pekingu sa šefom kineske diplomatije, državnim vijećnikom Wang Yijem.

"Odbacivanje međunarodnog prava nije samo nepoštovanje međunarodnog prava, nego zapravo predstavlja prezir prema međunarodnom pravu, i mi trebamo zajednički raditi protiv toga", poručio je Zarif Wangu.

Zarif je doputovao u Peking kako bi izvjestio kineske zvaničnike o nedavnim susretima u Francuskoj posvećenim iranskom nuklearnom sporazumu, ali nije pružio nikakve detalje o njima.

Zarif je na samitu G7 održao razgovore s domaćinom sastanka, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dok Pariz intenzivira napore na ublažavanju napetosti između Washingtona i Teherana, a Washington izražava iznenađenost francuskim potezom, piše Rojters.

Nuklearni sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila imao je za cilj limitirati iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje brojnih međunarodnih sankcija Teheranu.

Otkako je povukao Washington iz sporazuma u prošloj godini, američki predsjednik Donald Trump provodi politiku maksimalnog pritiska u pokušaju da prinudi Iran na nove pregovore koji bi imali za temu iranski program balističkih projektila i njegove regionalne aktivnosti.

Kina ima bliske energetske i diplomatske veze s Iranom i jedna je od potpisnica nuklearnog sporazuma, za koji tvrdi da mora biti očuvan.

"Mi smo značajni strateški partneri. To govori o visokom nivou naših odnosa i bliskoj strateškoj saradnji", izjavio je Wang.

Nove američke sankcije za Iran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Kina podržava sve napore koji su od koristi za očuvanje nuklearnog sporzuma, dodao je Wang, u komentarima kasnije objavljenim na websiteu Ministarstva vanjskih poslova.

Kina također "shvaća razumljive zahtjeve koji iznosi Iran", kazao je on, dodajući da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ublažavanju napetosti u regiji Zaliva.

Zarif je kazao da je posebno uzbuđen kineskom inicijativom Pojas i put, koja ima za cilj da oživi stari projekat Put svile s golemim infrastrukturnim projektima koji povezuju Kinu s ostatkom Azije i dalje.

Iran smatra Pojas i put "budućnošću naše regije i globalnih interakcija", dodao je on, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG