Dostupni linkovi

U Bijaric sleteo avion iranske vlade


Prvi sastanak učesnika samita G7
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Prvi sastanak učesnika samita G7

Avion iranske vlade Erbas A321 sleteo je u francuski grad Bijaric gde je u toku samit lidera industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, G7, javlja Rojters.

Prema navodima stranice za praćenje letova FlajtRadar24, Erbas je napustio Teheran i sleteo popodne na aerodrom Bijaric, koji je zatvoren za sav vazdušni saobraćaj, osim onog koji je povezan sa samitom G7.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi je na Tviteru napisao da je iranski minstar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif stigao u Bijaric, ali i naveo "da neće biti ni sastanka ni pregovora" sa zvaničnicima SAD na samitu G7.

Musavi je to objavio odmah posle vesti da je Erbas iranske vlade stigao u Bijaric, pothranjujjući nagadjanja da bi Zarif mogao da bude u avionu.

Tim avionom je Zarif leteo na nedavnom putovanju u Evropu.

Neimenovani francuski zvaničnik je izjavio da je francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit G7 u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa. On je rekao i da se Zarif, odmah po dolasku u Francusku, sastao sa šefom diplomatije Žan-Iv Le Drijanom.

Dozvola Makronu da pregovara sa Iranom

Fracusko predsedništvo G7 samita, saopštilo je prethodno da su se lideri zemalja G7 dogovorili da dozvole francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da uputi poruku Iranu u njihovo ime.

Kako je navedeno, Makron će razgovarati sa iranskim vlastima na osnovu dogovora postignutih na neformalnoj večeri sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim vođama zemalja učesnica samita Grupe sedam u Bijaricu, u Francuskoj.

Nisu saopšteni detalji o tome kakvu će poruku Makron preneti, ali francusko predsedništvo je navelo da je cilj da se spreči da Iran dobije nuklearno oružje i izbegne dalja eskalacija tenzija na Bliskom Istoku.

Lideri industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, počeli su u nedelju ujutru prvi sastanak na ovogodišnjem samitu G7 u Bijaricu u Francuskoj. Francuska je predsedavajuća Grupe sedam ove godine i domaćin je ovogodišnjeg samita.

Makron već nekoliko meseci predvodi pokušaje da se spase nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koji se raspada od kada je Tramp iz njega povukao Ameriku.

Francuski predsednik se sastao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom u petak pre odlaska na samit u Bijaricu.

Lideri G7 na početku samita
Lideri G7 na početku samita

Tramp demanatuje dogovor o poruci Iranu

Američki predsednik Donald Tramp je međutim demantovao da je postignut dogovor oko zajedničke poruke Iranu.

"Nisam o tome razgovarao", rekao je Tramp u odgovoru novinarima čime je osporio domaćina samita, francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ranije izjavio za televiziju LCI da su ga partneri u G7 zadužili sa zajedničkom porukom o iranskom pitanju.

Tramp je rekao za vreme bilateralnog sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom da on ne sprečava bilo kog lidera da razgovara sa Iranom, ukazujući na nedavne Abeove kontakte.

"Ako hoće da razgovaraju, mogu da razgovaraju", rekao je Tramp.

Makron je potom precizirao da nije dobio zvanični mandat da u ime lidera G7 prenese poruku Iranu, ali je rekao da će moći da razmatra to pitanje u kontekstu onoga što su se dogovorili za vreme večere u subotu, prenosi AP. Makron je, istovremeno, večeru opisao kao "neformalnu raspravu, slobodnu, intenzivnu i veoma dugu", koja se odnosila posebno na požare u Amazonu, ukrajinsku krizu i Rusiju.

Tramp razmišlja o pozivanju Rusije na sledeći samit G7

Ranije tokom dana, predsednik SAD je takođe saopštio da razmatra mogućnost da Rusija ponovo bude primljena u grupu G7.

Tramp je u Bijaricu rekao da je "moguće" da će pozvati Rusiju da se ponovo pridruži godišnjem skupu industrijski najrazvijenijih zemalja iduće godine, kada on bude domaćin samita G7.

U izjavama za vreme radnog doručka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom na margini skupa G7, Tramp je rekao da razmatra da uputi poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Rusija je bila članica grupe koja se tada zvala Grupa osam, ali je većina drugih zemalja izbacila 2014. zbog Ukrajine.

Evropske zemlje insistiraju na tome da Rusija prvo treba da sprovede mirovne sporazume iz Minska pre nego što joj se dozvoli da ponovo bude član ove grupe. Tramp nije rekao pod kojim kriterijumima bi ponovo pozvao Rusiju da učestvuje na godišnjim samitima.

Tramp je, takođe, u jutrošnjoj Tviter poruci osporio izveštaje da je suočen sa napetim prijemom od svetskih vođa na samitu u Francuskoj.

"Vođe se jako dobro slažu", napisao je Tramp u Tviter poruci.

Drugi lideri, uključujući i britanskog premijera Borisa Džonsona pokušavaju da ubede Trampa da odustane od trgovinskog rata sa Kinom i drugim zemljama, jer smatraju da to doprinosi slabljenju svetske privrede, prenosi AP.

Tramp obećao Džonsonu veliki trgovinski sporazum sa SAD posle Bregzita

Uoči današnjeg sastanka, Tramp je imao bilateralni susret sa premierom Velike Britanije Borisom Džonsonom, kome je, kako je naveo obećao je "vrlo veliki trgovinski sporazum" sa Velikom Britanijom posle Bregzita, navodeći da će za Britaniju izlazak iz EU biti kao da se oslobadja "sidra oko članka".

U obraćanju novinarima posle sastanka Tramp je rekao da će sporazum sa Velikom Britanijom biti postignut "brzo".

"Sklopićemo vrlo veliki trgovinski sporazum, veći nego što smo ikad imali sa Velikom Britanijom. I u jednom trenutku oni neće imati prepreku, neće imati sidro oko članka, jer to sada imaju", rekao je Tramp.

Uoči razgovora sa Trampom Džonson je govorio da postoje velike mogućnosti za Veliku Britaniju na američkom tržištu. On dodao takodje da SAD moraju da otvore svoje tržište da bi se dogovorili o trgovinskom sporazumu posle Bregzita.

Demonstranti marširaju protiv samita G7
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Uhapšeno 68 na protestu zbog samita G7 u Francuskoj

Veliko je obezbeđenje oko mesta samita G7, a neki demonstranti iz pokreta Žutih prsluka, i za danas su najavili akcije.

Nakon prvog dana samita, francuske vlasti saopštile su da su privele 68 ljudi koji su učestvovali u napetom protestu blizu Bijarica.

Regionalna uprava saopštila je u subotu uveče da su oni koji su uhapšeni optuženi za bacanje raznih projektila, skrivanje lica ili posedovanje predmeta koji mogu biti upotrebljeni kao oružje.

Policija je ispalila suzavac, upotrebila vodene topove i metke upozorenja na grupu od oko 400 uglavnom mirnih antikapitalističkih demonstranata u gradu Bajon. Prema navodima vlasti nema prijavljenih povreda u okršajima policije i demonstranata.

Svetski lideri okupili su se u obližnjem Bijaricu gde je počeo samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta. Samit, na kome učestvuju lideri SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade, trajaće do ponedeljka.

Džonson plivao u okeanu pred početak sastanaka G7

Boris Džonson
Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson otplivao je jednu turu u okeanu blizu hotela Di Pale u francuskom letovalištu Bijaricu pred početak današnjih sastanaka na samitu G7, javlja agencija Rojters.

Džonson je u Atlantik ušao zajedno sa britanskim ambasadorom u Francuskoj.

Francuski bezbednosni agenti, uključujući jednog na dasci za surfovanje, pratili su britanskog premijera dok je plivao oko stene u okeanu. Džonson je plivao pre ranog radnog doručka sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG