Dostupni linkovi

Rohani brani Zarifa od kritike zbog puta na samit G7


Predsednik Irana Hasan Rohani branio je danas ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa od kritike zbog iznenadne posete Francuskoj tokom vikenda gde je održan samit Grupe sedam privredno najrazvijenijih zemalja sveta.

Tvrdo krilo iranskog režima je kritikovalo Zarifa, a Rohani odgovorio da je putovanje u Francusku bilo zbog mogućnosti dijaloga o rešavanju međunarodne krize oko iranskog nuklearnog programa.

"Mislim da bi trebalo da koristimo sve za (služenje) nacionalnim interesima", rekao je Rohani u govoru koji je prenosila državna TV.

"Ako treba da idem na sastanak koji će dovesti do prosperiteta u mojoj zemlji i rešiti probleme naroda, ne ustručavam se da odem", dodao je predsednik Irana.

Iranska vlada je izložena kritikama zbog iznenadne posete Zarifa koga je u nedelju u Biaric pozvao francuski predsednik Emanuel Makron, tokom samita G7.

Zarif se sastao s Makronom i s francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Ivom Le Drianom, kao i s predstavnicima Nemačke i Velike Britanije koje su potpisnice Međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Taj sporazum su Sjedinjene Države otkazale i ponovo stavile na snagu ekonomske sankcije koje guše privredu Irana. Administracija predsednika Donalda Trampa primjenjuje politiku maksimalnog pritiska na Teheran, kojom odgovara na postepeno iransko ;odustajanje od ograničenja nuklearnog programa predviđenih sporazumom iz 2015. godine.

Rastuća napetost između Irana i Sjedinjenih Država dovela je do strahovanja od nekontrolisanog pogoršanja odnosa, do misterioznih napada na brodove u strateškom regionu Zaliva, obaranja bespilotnih letelica i zaplene tankera.

Mada je branio dijalog, predsednik Rohani je rekao da se zalaže za recipročnu upotrebu sile.

"Ako zaplene naš brod negde (...), pregovaramo (...), a možemo i zapleniti njihov brod iz pravnih razloga", rekao je on.

"Možemo raditi s obje ruke (...), rukom sile i rukom diplomatije", rekao je Rohani.

"Moramo koristiti našu (...) vojnu i sigurnosnu silu, našu ekonomsku i kulturnu silu i našu političku silu. Moramo pregovarati, moramo naći rešenja, moramo smanjiti probleme".

"Čak i ako su šanse za uspeh (...) 10 odsto, moramo težiti da idemo dalje", izjavio je predsednik Irana.

XS
SM
MD
LG