Dostupni linkovi

SAD i Francuska blizu dogovora o oporezivanju tehnoloških giganata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Države i Francuska se približavaju dogovoru o oporezivanju internet-giganata, čime bi bilo izbegnuto uvođenje američke takse na uvoz francuskog vina, izjavili su u ponedeljak neimenovani francuski zvaničnici.

Dva zvaničnika su rekla da je na sinoćnoj večeri tokom samita G7 u Bijaricu bilo napretka u razgovoru ministara finansija SAD i Francuske, Stivena Mnučina i Bruna Le Mera.

Francuska je u julu uvela porez od tri odsto na prihode koje u toj zemlji ostvaruju velike tehnološke kompanije kao što su Gugl i Amazon, koje zasad plaćaju simboličan porez na prihod od prodaje u Francuskoj.

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je uvođenjem kaznene takse na uvoz francuskog vina, koja bi već danas mogla da bude objavljena.

Upitan o carini na francusko vino, Tramp je rekao da ona "zavisi od dogovora o oporezivanju tehnoloških kompanija" i dodao da dve zemlje "trenutno pregovaraju" o tome.

Francuski zvaničnici navode da će Pariz ukinuti sporni porez ako bude postignut međunarodni dogovor o oporezivanju tehnoloških multinacionalnih kompanija i ako počne da se primenjuje sledeće ili 2021. godine.

XS
SM
MD
LG