Dostupni linkovi

Guillaume: Trumpova najava da oporezuje francusko vino je apsurdna


Donald Trump

Prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) da će uvesti carine na francusko vino kao odgovor na porez koji je Pariz uveo tehnološkim kompanijama iz SAD-a je "apsurdna i apsolutno glupa", rekao je danas francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume (Didije Gijom).

Guillaume je reagovao na Trumpovu poruku objavljenu krajem prošle sedmice na društvenoj mreži Twitter da će uskoro objaviti "značajnu recipročnu reakciju" protiv poreza na digitalne usloge poznate i pod skraćenicom GAFA - Google, Apple, Facebook, Amazon, koje je početkom mjeseca usvojio Senat, a potpisao je predsjednik Emmanuel Macron (Makron).

"Apsurdno je u političkoj i ekonomskoj diskusiji reći - 'Vi ste oporezovali GAFA, a mi ćemo vaše vino'. To je potpuno glupo", naglasio je Guillaume za francuske medije.

Prema njegovim riječima, francuski porez na digitalne usluge, koji nameće tri posto poreza na prihode tehnoloških giganata koji imaju najmanje 25 miliona eura u Francuskoj, a širom svijeta 750 miliona eura potpuno je drugačiji od trgovine vinom što je strana razmjena robe.

On je naglasio da će, u svakom slučaju pokušati da pregovaraju sa SAD-om.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG