Dostupni linkovi

Brnabić: Priština suspednovala CEFTA, Srbija ide u bilateralne sporazume


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u ponedeljak, prilikom otvaranja integrisanog graničnog prelaza Tabanovce-Preševo, da Srbija dok god je CEFTA suspendovana zbog neodgovornog ponašanja Prištine, više neće čekati već će "ići u bilateralne sporazume".

"Velika zahvalnost Vladi Severne Makedonije što nismo čekali da se CEFTA odblokira već smo išli na međusobnu ratifikaciju svih ovih ovih stvari koje su neophodne za zajednički granični prelaz", rekla je Brnabić, koja je prelaz otvorila zajedno sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Ona je još jednom uputila "molbu Prištini da razmisli da izolacija i samoizolacije donosi bolji život građanima", navodeći da je "umesto populizma neophodna politička odogovornost i politička hrabrost".

Prema njenim rečima, regionalna saradnja je danas pred velikim izazovima jer je Priština uvela takse na srpsku robu i robu iz Bosne i Hercegovine i tako suspendovala CEFTA sporazum.

"To je u osnovi uzdrmalo sve regionalne sporazuma zbog čega regionalna saradnja ide nizlaznom putanjom", rekla je Brnabić.

Ona je navela da su projekti, kakav su ostvarili Srbija i Severna Makedonija, osnova, preduslov za ekonomski prosperitet regiona, pozivajući i druge zemlje u regionu da slede takav primer.

"Pored evropskog tržišta, koje je za sve nas tržište broj jedan, regionalno tržište je tržište broj dva", rekla je Brnabić.

XS
SM
MD
LG