Dostupni linkovi

EK: Makedonski političari da postignu dogovor o zamjeni tužiteljice Janeve


Katica Janeva

Evropska komisija (EK) smatra da je na makedonskim političkim snagama da postignu dogovor o zamjeni specijalne tužiteljice Katice Janeve u skladu sa zakonom i ističe da Komisija nema ulogu u ovom procesu.

"Uspostavljanje Specijalnog tužilaštva Sjeverne Makedonije bilo je dio Pržinskog sporazuma između svih glavnih političkih stranaka u zemlji", kazala je za agenciju MIA portparolka EK, Maja Kocijančič.

Ona podsjeća da je parlament usvojio zakon o osnivanju Specijalnog tužilaštva i imenovao Katicu Janevu na mjesto specijalne tužiteljice.

"Njen zamjenik ili zamjenica bit će imenovan prema relevantnim zakonima Sjeverne Makedonije i Evropske unije koja nije imala ulogu u tom procesu", poručila je Kocijančič.

Sud u Skoplju je 21. augusta odredio 30 dana pritvora za specijalnu tužiteljicu Katicu Janevu u okviru istrage u slučaju "Reket". U pritvoru se već nalaze dvojica osumnjičenih u slučaju "Reket", Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i njegov saradnik Zoran Mileski, poznat kao Zoki Kiceec. Oni su osumnjičeni za krivično djelo trgovina uticajem.

XS
SM
MD
LG