Dostupni linkovi

Trump: Kina želi pregovarati o trgovinskom ratu


Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da je Kina preko noći kontaktirala američke trgovinske dužnosnike koji su izjavili da bi se željeli vratiti za pregovarački stol, pozdravljajući vijest kao vrlo pozitivan razvoj za svijet, prenosi Reuters.

Govoreći na marginama samita G7, Trump je pozdravio kineskog predsjednika Xija Jinpinga kao velikog vođu i rekao da pozdravlja njegovu želju za sporazumom i smirivanjem situacije.

I potpredsjednik kineske Vlade i glavni pregovarač sa Washingtonom Liu He je izjavio da je Peking spreman za rješavanje trgovinskog spora sa SAD-om kroz "mirne" pregovore i odlučno se protivi eskalaciji konflikta.

Liu je u obraćanju na tehnološkoj konferenciji u kineskom gradu Čongćing rekao da niko nema koristi od trgovinskog rata.

"Spremni smo riješiti ovo pitanje kroz konzultacije i suradnju na miran način i odlučno se protivimo eskalaciji trgovinskog rata", rekao je Liu.

Predsjednik SAD-a objavio je prije tri dana dodatne carine na kinesku robu vrijednu oko 550 milijardi dolara, nekoliko sati nakon što je Kina uvela svoje uzvratne carine na američku robu u vrijednosti od 75 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG