Dostupni linkovi

'Jedan od pet miliona': Moguća nova blokada Rektorata


Protest 'Jedan od pet miliona' u Beogradu, avgust 2019.

Udruženje "1 od 5 miliona", koje predvodi građanske protest u Srbiji, najavilo je da će od septembra blokirati Rektorat Univerziteta u Beogradu ukoliko ne ispuni njihov zahtev da od Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije, zatraži razrešenje sa dužnosti ministra finansija Siniše Malog.

Studentkinja Valentina Reković izjavila je na konferenciji za medije pred zgradom Predsedništva Srbije u Beogradu da mladi naučnici iz Srbije odlaze i zbog afera lažnih diploma ministara i državnih funkcionera.

"Doktorska disertacija Siniše Malog koja je očigledni plagijat nije još uvek osporena, a da je plagijat potvrdile su sve žalbe koje su pristigle Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Samo se postavlja pitanje da li će Komisija Fakuleteta organizacionih nauka ili Odbor Univerziteta imati hrabrost da preuzme odgovornost na sebe i zaključi već zaključeno i dokazano da je doktorat Siniše Malog plagijat", rekla je Valentina Reković.

Blokada upozorenja održana je 19. jula u trajanju od dva sata, kada su studenti razgovarali sa rektorkom Ivankom Popović i izneli zahteve da Rektorat kao institucija od integriteta zatraži od predsednice vlade Ane Brnabić da razreši ministarske dužnosti Sinišu Malog kako bi nadležni organi, kako je saopšteno, radili bez pritisaka vlasti, rešili pitanje sporne disertacije i zaštitili narušen integritet Univerziteta.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je 19. jula za Radio Slobodna Evropa da će zahtevi studenata okupljenih oko inicijative „1 od 5 miliona“, koji su tada protestovali u holu Rektorata, biti razmotreni posle letnje pauze.

XS
SM
MD
LG