Dostupni linkovi

U utorak sednica Predsedništva BiH o Tegeltijinom imenovanju


Članovi Predsedništva BiH
Članovi Predsedništva BiH

Na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za utorak, 27. avgust, zakazana je vanredna sjednica ove institucije sa jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je precizirao za Klix.ba da neće glasati za mandatara prije nego što se dostavi ANP.

"Postupat ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija. Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju", rekao je Komšić.

I bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović je kazao za Klix.ba da bez slanja ANP-a, "nijedan kandidat za predsjedavajućeg VM nema moju podršku".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće razgovarati o članstvu u NATO-u, jer je "cilj bombardovanja ovog saveza u ratovima na Balkanu bilo i civilno stanovništvo".

"Činjenica je da u Republici Srpskoj na godišnjem nivou oboli više od 5.000 ljudi od malignih oboljenja, što je u odnosu na broj stanovnika više od prosjeka u regonu i na svjetskom nivou. To govori da cilj NATO-a na našim prostorima nije bio samo vojnik, nego i civilno stanovništvo i buduće generacije", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je poslao ranije zahtjev za zakazivanje nove sjednice Predsjedništva, tačnije održavanje, ranije otkazane vanredne sjednice u vezi imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dodik je svoj zahtjev opravdao činjenicom da su u Sekretarijat Predsjedništva BiH u petak stigli zvanični akti Centralne izborne komisije (CIK) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kojima je potvrđeno da ne postoje zakonske prepreke koje mogu utjecati na imenovanje Tegeltije.

CIK BiH je u četvrtak, postupajući po zahtjevu Predsjedništva BiH kao organa nadležnog za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, utvrdilo da Tegeltija ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BIH.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila provjeru istinitosti informacija koje je Tegeltija naveo na obrascu izjave CIK-a i izvještaj o tome uputila Predsjedništvu, potvrdio je u petak za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik SIPE.

Ukoliko članovi Predsjedništva imenuju Zorana Tegeltiju, odluka o tome biće dostavljena u dalju proceduru Komisiji Predstavničkog doma parlamenta BiH za pripremu izbora Vijeća ministara.

Sjednica na čijem je dnevnom redu bilo Tegeltijino imenovanje trebalo je da bude održana u utorak, 20. avgusta, ali su se članovi Predsjedništva Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik DŽaferović na konsultacijama prije sjednice dogovorili da je otkažu.

Predsedništvo BiH je još 2009. godine podnelo zahtev za prijem BiH u NATO, a u decembru poršle godine NATO je odobrio aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP).

Da bi MAP bio aktiviran BiH treba da usvoji ANP.

Dodik je ranije izjavio da on nikada neće pristati na usvajanje ANP-a, odnosno ulazak BiH u NATO, dok su Komšić i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović uslovili imenovanje Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara prethodnim upućivanjem ANP-a u Brisel.

XS
SM
MD
LG