Dostupni linkovi

Putin obećao simetričan odgovor na američku raketnu probu


Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je danas "simetričan odgovor" na nedavnu američku probu rakete srednjeg dometa, prvu takvu probu od Hladnog rata.

"Naređujem ruskim ministarstvima odbrane i spoljnih poslova da analiziraju nivo pretnje koju za našu zemlju predstavlja delovanje SAD i da preduzmu opsežne mere za pripremu simetričnog odgovora", rekao je Putin na sastanku svog Saveta za bezbednost, prenosi AFP.

SAD su izvele probu rakete srednjeg dometa u nedelju 18 augusta sa ostrva kod Kalifornije, preneo je Pentagon čime su potvrdile prestanak važanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Posle šest meseci neuspešnog dijaloga, Rusija i SAD su početkom avgusta primile k znanju da je INF, sporazum kojim su se SAD i Sovjetski Savez odrekli upotrebe projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara, prestao da važi.

Potpisan krajem Hladnog rata, 1987, taj dokument je okončao krizu izazvanu sovjetskim rasporedjivanjem nuklearnih raketa SS-20 u Evropi.

Predsednik SAD Donald Tramp je 1. februara povukao svoju zemlju iz INF, a isto je dan kasnije učinila i Rusija. Vašington i Moskva se međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Rusija i Kina odmah su osudile tu američku probu ukazujući na rizik od eskalacije vojnih tenzija i ponovnog pokretanja trke u naoružanju.

"Očigledno je da (američka raketna proba) nije bila rezultat improvizacije, već još jedna karika u nizu događaja planiranih odavno", rekao je Putnin i dodao da to samo ptovršđuje osnovu za ranije izraženu zabrinutost.

Putin je međutim naglasio da Rusija ostaje i dalje otvorena za konstruktivan dijalog na jednakoj ravni sa SAD da bi se ponovo uspostavilo poverenje i ojačala međunarodna bezbednost.

Sa ukidanjem INF-a ostaje na snazi samo jedan bilateralni nuklearni sporazum između Moskve i Vašingtona, ugovor START kojim se održavaju nuklearni arsenali dve zemlje daleko ispod nivao iz vremena Hladnog rata. Taj ugovor ističe 2021. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je početkom avgusta ponovo pozvao Vašington na "ozbiljan dijalog" o razoružanju da bi se "izbegao haos".

XS
SM
MD
LG