Dostupni linkovi

Grčki premijer: Iranski tanker ne ide prema Grčkoj


GIBRALTAR -- An Iranian flag flutters on board the Adrian Darya oil tanker, formerly known as Grace 1, off the coast of Gibraltar, August 18, 2019
GIBRALTAR -- An Iranian flag flutters on board the Adrian Darya oil tanker, formerly known as Grace 1, off the coast of Gibraltar, August 18, 2019

Iranski tanker koji je sedmicama bio zadržavan na Gibraltaru i kojeg Sjedinjene Države žele zaplijeniti, ne kreće se u pravcu Grčke tokom svojom plovidbom Sredozemnim morom, saopštio je danas novi grčki ministar Kyrikos Mitsotakis u izjavi za France 24 televiziju.

"Tanker se ne kreće prema Grčkoj. Mi nismo primili zahtjev da se brod usidri u grčkoj luci", rekao je Mitsotakis.

Mediji su ranije prenijeli informaciju da se tanker kreće u pravcu Grčke, iako su i diplomatski izvori iz Grčke u srijedu potvrdili da takav zahtjev nisu primili.

Tanker koji je prevozio iransku naftu, početkom ovog mjeseca britanski kraljevski marinci su zarobili uz obalu britanskog mediteranskog teritorija Gibraltara pod sumnjom da je prekršio sankcije Evropske unije protiv Sirije.

Sud u Gibraltaru odlučio je pustiti posadu broda, ali su Sjedinjene Države pokušale blokirati puštanje tankera koji je tada plovio pod imenom 'Grace 1'.

Iran odbacuje optužbe da se njihov tanker ikada kretao prema Siriji. Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif (Mohammad Javad Zarif) saopštio je kako je zadržavanje tankera bilo ilegalno, kao i da Teheran nije zainteresovan za razgovor sa Washingtonom.

"Adrian Darya -1" plovi pod iranskom zastavom. Brod je ranije plovio pod panamskom zastavom, no Panama ga je u julu isključila zbog sumnje da je brod učestvovao ili je povezan sa terorističkim aktivnostima.

Uprkos američkim pokušajima, sud u Gibraltaru donio je rješenje o puštanju broda.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG