Dostupni linkovi

Iranski tanker nije tražio pristup u grčke luke  


Iranski tanker 'Adrian Daria 1' kreće se u pravcu Grčke
Iranski tanker 'Adrian Daria 1' kreće se u pravcu Grčke

Grčko ministarstvo vanjskih poslova pomno nadgleda dešavanja u vezi s iranskim tankerom, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, saopćili su diplomatski izvori iz Atine, prenosi agencija Fena.

Kako se navodi, iranski tanker nije uputio zvanični zahtjev da uđe u bilo koju grčku luku, prenosi agencija ANA.

Grčki ministar prometa Ioannis Plakiotakis izjavio je u utorak da Atina nije dobila službeni zahtjev za pristajanje iranskog tankera u luci Kalamata, prenosi IRNA.

U obraćanju grčkim medijima, Plakiotakis je naglasio kako on i njegov kolega, ministar vanjskih poslova pažljivo prate situaciju po tom pitanju.

"Grace 1 je preimenovana u Adrian Daria 1, a njegovo sljedeće odredište je Sredozemno more", rekao je, napominjući kako se čini da se neće suočiti s bilo kakvim specifičnim problemom na putu i do sljedećeg odredišta.

Tanker koji je prevozio iransku naftu, početkom ovog mjeseca britanski kraljevski marinci su zarobili uz obalu britanskog mediteranskog teritorija Gibraltara pod sumnjom da je prekršio sankcije Evropske unije protiv Sirije.

Sud u Gibraltaru odlučio je pustiti posadu broda, ali su Sjedinjene Države pokušale blokirati puštanje tankera 'Grace 1'.

Uprkos američkim pokušajima, sud u Gibraltaru donio je rješenje o puštanju broda.

Ministarstvo vanjskih poslova je u kontaktu, preko diplomatskih kanala, sa Sjedinjenim Državama, čija je pozicija po ovom pitanju poznata i o kojoj je obaviještena ne samo Grčka već i sve zemlje i luke u Mediteranu.

Nešto ranije danas Sjedinjene Države su saopćile da se svako nastojanje da se pomogne tankeru može smatrati pružanjem materijalne podrške onima koje su Sjedinjene Države označile za terorističku organizaciju i može imati potencijalne krivične posljedice, navodi ANA.

Iranski tanker 'Adrian Daria 1', otisnuo se iz gibraltarske luke kasno u nedjelju, nakon što su ga početkom jula zaplijenile britanske mornaričke snage, a podaci za praćenje brodova pokazuju da plovi ka Kalamati u Grčkoj.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG