Dostupni linkovi

Bocan-Harčenko: Nova faza prisustva Srbije u Evroaziji


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko očekuje da Beograd 25. oktobra 2019. potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju predvodi Rusija.

“Ovo je značajan događaj. Mediji tome posvećuju veliku pažnju”, izjavio je Bocan-Harčenko u tvitu 20. avgusta.

On je naveo da će ulazak Srbije u trgovinsku zonu označiti “potpuno novu fazu prisustva (Srbije) u Evroaziji ulaskom na tržište koje broji 182 miliona potrošača i ukupnim bruto domaćim proizvodom koji premašuje 1.900 milijardi američkih dolara.”

Evroazijska ekonomska unija (EAEU) je osnovana 2015. godine, a njene članice su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.
Srbija, dugogodišnji saveznik Moskve na osnovu religijskih i kulturnih veza, takođe teži ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i dobrim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Njujorku 20. avgusta.

Pompeo je “ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj (evrointegracije) ubrzanim sprovođenjem reformi i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju", izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Morgan Ortagus.
I Kosovu i Srbiji je saopšteno da moraju prevazići razlike kako bi ostvarili napredak ka potencijalnom članstvu u Evropskoj uniji.

“Nakon godina stagnacije, došlo je vreme da se najzad okončaju sukobi iz 1990-ih i da se obezbedi sigurna i prosperitetna budućnost za građane Kosova i Srbije”, navele su Vlade Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD u saopštenju 13. avgusta.

Pompeo i Vučić takođe su razgovarali o “viziji stabilnog, bezbednog i prosperitetnog Zapadnog Balkana”, naveo je Ortagus.


XS
SM
MD
LG