Dostupni linkovi

Drastični porast krčenja Amazonske prašume


Amazonska prašuma
Amazonska prašuma

Krčenje šuma u brazilskom dijelu prašume Amazon poraslo je za više od 88% u junu u odnosu na isti mjesec prije godinu dana, što je drugi uzastopni mjesec porasta uništenja šuma pod novim desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Prema podacima brazilske svemirske agencije, iskrčeno je 920 kvadratnih kilometara šuma u najvećoj tropskoj prašumi na svijetu.

Podaci koji pokazuju porast krčenja šuma od 88,4% su preliminarni, ali ukazuju da je zvanična godišnja cifra, zasnovana na detaljnijem snimanju i mjerenjima u periodu od prethodnih 12 mjeseci, na dobrom putu da premaši prošlogodišnji broj.

U prvih 11 mjeseci, iskrčeno je 4,565 kilometara kvadratnih , što je 15% više u odnosu na isti period pretprošle godine.

Ekolozi su upozorili da će izjave Bolsonara koji poziva na razvoj Amazona i njegove kritike državne Agencije za zaštitu okoliša zbog previsokih kazni ohrabriti drvosječe i vlasnike rančeva koji žele profitirati od krčenja šuma.

​Kišna sezona u aprilu je, kako se činilo, uticala na zaustavljanje naglog porasta krčenja šuma, što se promijenilo sa sezonom suše koja počinje u maju.

"Provodimo sve mjere u borbi protiv nezakonitog krčenja šuma," izjavio je za Reuters ministar okoliša Ricardo Salles. "Ove sedmice imali smo 17 timova za izvršenje tih mjera na prostoru cijelog Amazona."

Šezdeset posto amazonske prašume nalazi se u Brazilu i to je najveća svjetska prašuma. Vitalna je za svjetsku borbu protiv klimatskih promjena. Poznata je i kao „pluća svijeta“.



XS
SM
MD
LG