Dostupni linkovi

Korisnici Facebooka mogu kontrolirati osobne podatke koje su preuzele druge web stranice


Facebook je saopćio da uređuje svoju politiku kako bi korisnicima omogućio da vide i kontroliraju podatke koje druge internetske stranice i aplikacije dijele s ovom društvenom mrežom kako bi poboljšao ciljano oglašavanje.

Kompanija definira podatke, na primjer kada internetske stranica za odjeću dijeli informacije sa Facebookom o aktivnosti pregledavanja korisnika, kao "Aktivnost izvan Facebooka".

"Počinjemo postupno s stavljanjem "Facebooka izvan aktivnosti" ljudima u Irskoj, Južnoj Koreji i Španiji", istakli su čelnici Facebooka u postu na blogu.

Rečeno je da će, ako korisnik izbriše svoje aktivnosti, Facebook izbrisati identifikacijske podatke korisnika iz podataka koje aplikacije i web stranice šalju potencijalnim konzumentima.

"Nećemo znati koje ste internetske stranice posjećivali ili šta ste tamo radili i nećemo koristiti nijedan podatak koji ste izbrisali kako bismo oglase za vas lakše ciljali na Facebooku, Instagramu ili Messengeru."

Iz Facebooka su saopćili kako bi novi potezi mogli utjecati na njegovo poslovanje. Ovaj tehnološki gigant suočava se s kritikama zakonodavaca i regulatora zbog svoje prakse o pravilima privatnosti korisnika.

XS
SM
MD
LG