Dostupni linkovi

Facebookovi zaposlenici rade na transkriptima audio poruka korisnika


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američka platforma za društvene mreže Facebook, saopštila je da su angažovali ljude kako bi radili transkripciju audio snimaka korisnika sa njihove Facebook Messenger usluge.

Ova praksa pokreće ponovo pitanje privatnosti platforme jer korisnici Facebooka kao i drugih koji imaju ovu mogućnost, obično nisu svjesni da ljudi van onih kojima je snimak namjenjen, slušaju ove snimke. No, tehnološke kompanije s druge strane tvrde da im ova praksa pomaže da poboljšaju svoje usluge odnosno da treniraju umjetnu inteligenciju da bolje prepoznaje govorne poruke.

Facebook navodi kako su zvučni zapisi maskirani kako ne bi bio otkriven identitet korisnika. Iz kompanije su naveli kako su prestali sa ovim praksama prije sedam dana.

Amazon i Google također su angažovali ljude a ne samo umjetnu inteligenciju da prekucavaju audio zapise sa njihovih uređaja.

Iz Google-a su također naveli da su ukinuli ovu praksu a korisnici Amazona mogu da odbiju ovu opciju. U izvještaju Bloomberga u kojem se navode ove prakse stoji da je i Apple također koristio radnike da rade transkripciju audio zapisa ali da su prestali sa tim.

Irski regulatori koji su zaduženi za zaštitu podataka zatražili su dodatne detalje od Facebooka. Oni su također naveli da ispituju ove aktivnosti kako bi otkrili da li je bilo kršenja strogih pravila Evropske unije o privatnosti podataka.

Facebook se već odavno nalazi pod lupom zbog kršenja privatnosti svojih korisnika.

XS
SM
MD
LG