Dostupni linkovi

Australija traži veći nadzor za Facebook i Google zbog zaštite privatnosti


Google
Google

Australija je priopćila kako će uspostaviti prvi ured na svijetu za nadziranje Facebooka i Googlea, kao dio reformi namijenjenih obuzdavanju američkih tehnoloških divova, što potencijalno predstavlja presedan u zakonodavstvu.

Taj potez učvršćuje regulatorne vijke na internetskim platformama, ocjenjuje Reuters, koje vlada Sjedinjenih Država usmjerava kako bi riješila probleme od antimonopolskih pitanja do širenja "lažnih vijesti" i govora mržnje.

Australski rizničar Josh Frydenberg izjavio je da je kazna od pet milijardi dolara Facebooku u Sjedinjenim Državama ovog mjeseca zbog povreda privatnosti pokazala da regulatori sada ozbiljno shvaćaju težinu određenih pitanja.

"Te tvrtke spadaju među najmoćnije i najvrjednije u svijetu", izjavio je Frydenberg novinarima u Sydneyu nakon objavljivanja dugoočekivanog izvješća o budućem uređenju dominantnih digitalnih platformi. "Oni se moraju smatrati odgovornima i njihove aktivnosti moraju biti transparentnije."

Canberra bi formirala posebnu podružnicu Australske komisije za zaštitu konkurencije i potrošača (ACCC), antimonopolskog nadzornika, kako bi ispitala kako su tvrtke koristile algoritme za usklađivanje oglasa s korisnicima.

Otvaranje novog ureda jedna je od 23 preporuke u izvješću ACCC-a, uključujući jačanje zakona o privatnosti, zaštitu medija i kodeks ponašanja koji zahtijeva regulatorno odobrenje za upravljanje načinom na koji internetski giganti profitiraju od sadržaja korisnika.

Ne propustite pročitati:

Da li Fejsbuk uopšte može da kontroliše Fejsbuk?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG