Dostupni linkovi

SAD traži zapljenu iranskog tankera Grace 1


Tanker Grace 1
Tanker Grace 1

Američki Federalni sud izdao je nalog za zaplijenu iranskog naftnog tankera Grace 1, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

"Sud je donio odluku o zaplijeni tankera sa cjelokupnom naftom zbog kršenja odredbi Međunarodnog zakona o hitnim ekonomskim ovlaštenjima, pronevjere i pranja novca, kao i zbog terorizma", navodi se u saopštenju Suda.

Sud, takođe, obrazlaže da je ovdje riječ o nezakonitom pristupu američkom finansijskom sistemu s ciljem podrške nelegalnoj isporuci nafte Siriji od strane Iranske revolucionarne garde, koja je na listi terorističkih organizacija.

U saopštenju se navodi da je prava mreža - paravan kompanija oprala milione dolara kako bi isporučila naftu Siriji.

Pripadnici britanskih kraljevskih marinaca zaplijenili su iranski naftni tanker kod obala Gibraltara, što je pokrenulo sukob s Teheranom, pod sumnjom da kriši sankcije Evropske unije (EU) jer prevozi sirovu naftu za sirijsku rafineriju Baniyas.

Sirijska rafinerija se nalazi pod sankcijama EU od 2014. godine.

Brod je bio zadržan četiri kilometra južno od Gibraltara u vodama koje Britanci smatraju svojima, iako Španija kaže da su to ipak španske vode.

Na tankeru je bilo 28 članova posade, uključujući državljane Indije, Pakistana i Ukrajine.

Prvobitna zapljena tankera izazvala je diplomatsku krizu između Velike Britanije i Irana, koja je posljednjih sedmica eskalirala.

Iranska revolucionarna garda je 19. jula u Zaljevu zaplijenila švedski tanker pod britanskom zastavom Stena Impero.

Prošle sedmice je Velika Britanija objavila da će se pridružiti američkoj radnoj grupi koja će zaštititi trgovačke brodove koji putuju ključnom rutom kroz Hormuški moreuz.

XS
SM
MD
LG