Dostupni linkovi

Boris Johnson Irskoj: Izlazimo iz EU 31. oktobra bez obzira na sve


Boris Johnson, premijer Velike Britanije

Britanski premijer Boris Johnson rekao je svom irskom kolegi Leu Varadkaru da Velika Britanija "bez obzira na sve" izlazi iz Evropske unije, naglašavajući da 'backstop' ( zaštitna mjera kojom bi se trebala izbjeći fizička granica između Irske i Sjeverne Irske) mora biti uklonjen iz bilo kojeg sporazuma o izlasku, prenosi Reuters.

"Premijer je jasno rekao da će Velika Britanija napustiti EU 31. oktobra, bez obzira na sve", navodi se u izjavi iz Johnsonovog ureda nakon telefonskog razgovora sa irskim premijerom.

Sporazum o izlasku iz EU ne može se ponovo otvarati, a "zadovoljavajući alternativni sporazumi tek treba da budu identifikovani", naglasio je Leo Varadkar. "Alternativni dogovori mogli bi zamijeniti 'backstop' u budućnosti", naglasio je irski premijer.

Varadkar je pozvao Johnsona u Dublin na razgovore o Brexitu i Sjevernoj Irskoj i zajedničkoj putnoj zoni, saopćeno je iz njegovog ureda. Ovo je prvi razgovor Johnsona sa Varadkarom otkako je preuzeo funkciju prmijera Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG