Dostupni linkovi

Stanari beogradskog hotela 'Bristol' ponovo bez struje


Ulaz u hotel "Bristol"
Ulaz u hotel "Bristol"

Porodicama vojnih lica koje žive u hotelu "Bristol" u beogradskoj četvrti Savamala ponovo je isključena struja, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan od stanara Dragan Stojanović.

Stojanović je rekao i da stanari večeras odlučuju "o daljim koracima koje će preduzeti".

Stanarima "Bristola" je u maju ove godine već isključivana struja na nekoliko dana, pa su se stanari odlučili na štrajk glađu. Snabdevanje električnom energijom je ponovo uspostavljeno nakon intervencije Zaštitnika građana.

U tom periodu ostali su i bez obezbeđenja na recepciji hotela, telefona i grejanja, a štrajk je, kako su tada rekli, bio način borbe za normalne uslove za život, ali i borba sa "pojačavanjem pritisaka da se isele iz "Bristola", budući da bi objekat trebalo da preuzme kompanija "Beograd na vodi" koja namerava da ga rekonstruiše u luksuzni hotel.

Bez struje i grejanja čekaju iseljenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

U "Bristolu" je ranije živelo 30-ak porodica vojnih lica, a danas ih je ostalo 11 koje traže da im se reši stambeno pitanje. U hotel su se privremeno doselili pre više od dvadeset godina, nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Ministarstvo odbrane je u svojim saopštenjima navodilo da stanarima "Bristola" nudi "adekvatno rešenje i poziva ih da se usele u stanove za privremeni smeštaj koji su dobijeni od Grada Beograda ili u vojnosamačke hotele 'Zvezdara' i 'Galeb' u Beogradu, u skladu sa pravima koja ostvaruju". Dodali su i da je većina porodica iz "Bristola" ranije prihvatila ponuđena rešenja.

Porodice koje i danas žive u hotelu tvrde da je trajno, a ne privremeno, rešavanje stambenog pitanja njihovo zakonsko pravo, jer su uplaćivali novac u Vojnostambeni fond. Ministarstvo odbrane, međutim, to osporava.

Aktuelni ministar finansija i nekadašnji prvi čovek Beograda Siniša Mali izjavio je jula 2018. godine da se na rešenju stambenog smeštaja za stanovnike "Bristola" radi u saradnji sa Ministarstvom odbrane, te da je u vreme dok je bio gradonačelnik "Grad Beograd izdvojio i preneo 140 stanova na Republiku Srbiju".

Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da nije dobilo ni jedan stan od Grada Beograda u trajno vlasništvo, već samo na korišćenje.

U junu ove godine u priču se uključio i republički Zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je izdao preporuke za rešenje problema stanara hotela.

Stanari "Bristola" su saopštili da su nezadovoljni preporukama ombudsmana, jer kako navode, nije napisano ništa o stalnom rešenju stambenog pitanja ovih porodica, već se "dokument bavi perifernim aspektima" i "daje odrešene ruke da sa njima Ministarstvo postupa kako hoće".

XS
SM
MD
LG