Dostupni linkovi

Hongkong: Organizatori tvrde da je na protestu preko milion ljudi


Veoma veliki broj demonstranata se i pored jake kiše okupio u nedelju, u Viktorija parku u Hongkongu, na još jednim demonstracijama, prvim većim od blokade međunarodnog aerodroma koja je završena sukobom policije i demonstranata.

Organizatori tvrde da je u pitanju najmasovnije okupljanje do sada i da je na skup došlo preko milion ljudi, javlja CNN.

Uoči početka protestne šetnje, govornici su učesnike pozivali da okupljanje protekne mirno i bez nasilja.

Protresti su današnjim okupjlanjem ušli u 11-tu nedelju.

Demontranti su sa skupa poručili vladi da su odlučni da ne odustanu od svojih zahteva u pet tačaka, koji između ostalog obuhvataju ostavku predsednice hongkonške vlade Keri Lam, demokratske izbore i nezavisnu istragu o policijskoj upotrebi sile.

"Stajaćemo ovde i stupiti u akciju sve dok nam ne odgovore. Zajedno imamo više snage", rekao je na skupu student Harli Ho. On je dodao da ih vremenske neprilike neće odvratiti.

Jedan od organizatora, Boni Leung rekao je da je "danas dan mira", da se nada da neće biti haotičnih situacija i da se nadaju da će "pokazati svetu da ljudi iz Hongkonga mogu biti potpuno mirni". On je dodao da će policija biti kriva ako izbije bilo kakav haos.

Nekoliko poslednjih demonstracija obeležili su sukobi demonstranata i policije koji su trajali satima nakon završetaka mirnih demonstracija i skupova.

Protesti koji su iz nedelje u nedelju sve nasilniji, gurnuli su Hong Kong u jednu od najozbiljnijih kriza poslednjih decenija, a predstavljaju i ozbiljan izazov za zvanični Peking, ocenjuje agencija Rojters.

Nasilje na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Poslednjih nedelja, na granicama Hongkonga vidiljive su kioneske vojne trupe, za koje Kina tvrdi da su tu zbog vojne vežbe i da nemaju nikakve veze sa demonstracijama. Sjedinjene Američke Države saopštile su da su "duboko zabrinute" zbog izveštaja o raspoređivanju kineskih snaga duž granice sa Hong Kongom.

Hong Kong, bivša Britanska kolonija, 1997. godine je vraćen pod kontrolu Kine, ali do 2047. godine ima odvojen pravni sistem na osnovu dogovora "jedna zemlja, dva sistema".

Protesti su počeli zbog nacrta zakona koji bi omogućavao da optužni za krivična dela budu isporučeni pred sudove u kopnenom delu Kine. Sporni nacrt je suspendovan, ali su protesti nastavljeni, a demonstranti traže više demokratije i dodatno su besni usled represivne reakcije policije.

XS
SM
MD
LG