Dostupni linkovi

Kina: Pitanje vremena kada će demonstranti u Hong Kongu biti kažnjeni


Demonstranti u Hong Kongu
Demonstranti u Hong Kongu

Zvaničnik Kancelarije za vezu kineske vlade Jang Guang rekao je da je "samo pitanje vremena" kada će biti kažnjeni oni koji stoje iza višesedmičnih protesta koji su se nekoliko puta pretvorili u nasilne u toj kineskoj poluautonomnoj pokrajni.

On je dodao da će se Peking snažno postaviti prema protestima i da ne planira otvoriti dijalog o njihovim zahtjevima za političke reforme.

Jang je istakao "besramne, nasilne i zločinačke učesnike" i "ruke iza kulisa" kao fokus za provođenje zakona rekavši da što se tiče njihove kazne, samo je pitanje vremena kada će biti izrečena.

On je pozvao građane Hong Konga da odbiju demonstrante, da ne prihvate njihove promotivne materijale i da se suprotstave remećenju javnog prevoza.

Protesti su počeli zbog protivljenja građana prijedlogu zakona o izručenju žitelja Hong Konga, osumnjičenih za razna djela, vlastima u Pekingu.

Protivnici tog zakona smatraju ga prijetnjom slobodama Hong Konga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je prijedlog zakona o izručenju povučen, protesti su nastavljeni, a demonstranti su proširili zahtjeve na indirektne izbore i istragu protiv policije zbog prekomjerne sile pri suzbijanju protesta.

XS
SM
MD
LG