Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti u Hong Kongu, okupljanje prosvjetnih radnika


Demonstranti, Hong Kong

Nekoliko hiljada prosvjetnih radnika okupilo se u subotu u Hong Kongu gdje su prošetali do zvanične rezidencije lokalnih vlasti kako bi podržali prodemokratske proteste započete početkom juna.

Demonstranti nose plakate sa natpisom "Zaštite buduće generacije" kao i kišobrane. Zbog tog skupa je blokiran saobraćaj u dijelu Hong Konga. Prosvjetni radnici su na metalnoj ogradi zgrade lokalnih vlasti okačili bijele trake kao znak podrške prodemokratskim protestima.

Na skupu je rečeno da šefica hongkonških vlasti Carrie Lam treba odgovoriti na zahtjeve demonstranta i da policija ne smije koristiti nasilje kako bi rastjerala proteste.

Za nedjelju je takođe najavljen protest.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog prijedloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja prijetnju slobodama Hong Konga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Demonstranti traže ostavku Carrie Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomjernu silu u suzbijanju protesta.

Pročitajte i ovo: Francuski Spiderman u Hong Kongu razvio 'transparent mira'

XS
SM
MD
LG