Dostupni linkovi

Kongresmenki Tlaib 'dozvoljena posjeta porodici' na Zapadnoj obali


Rašida Tlaib
Rašida Tlaib

Izrael će na humanitarnoj osnovi dozvoliti članici američkog Kongresa Rašidi Tlaib da posjeti porodicu na Zapadnoj obali, saopšteno je iz izraelskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u četvrtak (15. avgust) da neće dozvoliti Rašidi Tlaib i drugoj članici Kongresa Ilani Omar koje su iz Demokratske stranke da dođu u Izrael.

Tlaib i Omar su izrazile podršku za propalestinski pokret "Bojkot, prodaja, sankcije" (BDS) koji je protiv izraelske politike prema Palestincima na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Prema izraelskom Zakonu, pristalice BDS-a ne mogu da uđu u Izrael.

Međutim, Netanjahu je istakao da, ukoliko Rašida Tlaib podnese zahtjev za posjetu porodici na humanitarnoj osnovi, Izrael će to razmotriti sve dok ona obećava da neće govoriti o bojkotu jevrejske države.

Izraelski mediji navode da je Tlaib poslala pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem traži dozvolu za "posjetu rodbini, posebno baki, koja ima više od 90 godina i da bi to možda bila njena posljednja prilika da je vidi".

Ona je naglasila da će tokom posjete poštovati zabrane i da neće govoriti o bojkotu Izraela.

U saopštenju izraelskog MUP-a navodi se da je "donijeta odluka da se dozvoli ulazak članici američkog Kongresa Rašidi Tlaib humanitarna posjeta njenoj 90-ogodišnjoj baki".

XS
SM
MD
LG