Dostupni linkovi

Ambasador SAD podržava, Pelosi kritikuje zabranu posete Izraelu kongresmenkama


Ilhan Omar i Rašida Tlab
Ilhan Omar i Rašida Tlab

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je Izrael "otvoren za sve posetioce i sve kritike", ali da će zabraniti ulazak za dve članice Kogresa SAD zbog njihove podrške bojkotu jevrejske države.

Netanjahuov kabinet objavio je saopštenje u kojem je navedeno da sudeći po planu posete Rašide Tlaib iz Mičigena i Ilhan Omar iz Minesote za predstojeću posetu Jerusalimu i Zapadnoj obali "postalo jasno da one planiraju putovanje samo u svrhu jačanja bojkota i negiranja legitimnosti Izraela".

Netanjahu je rekao da je Izrael primio 70 članova Kongresa iz Republikanske i Demokratske stranke "raširenim rukama" i da "nema zemlje u svetu koja poštuje SAD i američki Kongres više od države Izrael", preneo je AP.

Članica izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ašravi je označila skandalozom odluku Izraela da zabrani ulazak za dve članice Kogresa SAD na okupirane palestinske teritorije.

"Odluka da se zabrani kogresmenkama Rašidi Tlaib i Ilhan Omar da posete Palestinu je nečuven akt neprijateljstva prema američkom narodu i njegovim predstavnicima", rekla je Ašravi, preneo je Frans pres.

Ilhan Omar je izjavila da je odluka izraelskih vlasti uvreda demokratskim vrednostima.

Ona je rekla da je takva odluka ne čudi, s obzirom na to da se izraelski premijer Benjamin Netanjahu opire mirovnim naporima.

"Ironija u tome što se `jedina demokratska zemlja` na Bliskom istoku takvom odlukom ruga demokratskim vrednostima i hladno reaguje na posetu zvaničnika iz zemlje koja joj je saveznik", istakla je Omarova.

Dve kongresmenke nisu planirale "balansiranu posetu" sa izraelskim i palestinskim liderima, izjavio je američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman (David Friedman).

On je optužio kongresmenke Tlaib i Omar da podržavaju "ekonomski rat" protiv Izraela pozivajući bojkot.

S druge strane, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi pozvala je Izrael da promeni odluku, ističući da je "duboko razočaravajuća".

"Uskraćivanje ulaska kongresmenkama Tlaib i Omar je znak slabosti i ispod dostojanstva velike države Izrael," navela je Pelosi.

Predsednik SAD Donald Tramp je pre toga ocenio je da će Izrael pokazati "veliku slabost" ako primi članice američkog Kongresa Tlaib i Omar koje su izrazile podršku bojkotu jevrejske države.

"One mrze Izrael i sav jevrejski narod i ništa se ne može reći ili uraditi da izmene svoje mišljenje. One su sramota", napisao je Tramp na Tviteru.

Izraelski TV Kanal 12 je već ranije danas javio da je odluka o zabrani doneta.

Razlog za takav potez su, kako je navedeno, "provokacije i promocija" međunarodnog pokreta za bojkot, prestanak investiranja i sankcije protiv Izraela koji predvode Palestinci.

Poseta članica Kongresa nije bila potvrđena ali se u mnogim izveštajima navodilo da bi one trebalo da doputuju u petak.

Izraelski zvaničnici odbijali su da otvoreno komentarišu posetu ali je bilo očito da je odluka o mogućoj zabrani morala da bude doneta brzo ukoliko se ne želi da poslanice doputuju i da budu vraćene sa aerodroma, komentarišu izraelski mediji.

U sredu uveče TV Kanal 13 je javio da se izraelski zvaničnici pripremaju za mogućnost da dve poslanice zatraže obilazak svetilišta Brda hrama, Uzvišenog utočišta (Haram al-Šarifa), kako ga zovu muslimani, u Jerusalimu tokom posete.

To mesto sveto i za Jevreje i muslimane je često poprište sukoba Palestinaca i izraelske policije.

Vašington post je javio da je jedan izraelski zvaničnik rekao da će u slučaju da Tlaib, koja je Amerikanka palestinskog porekla, bude tražila da poseti svoju porodicu na okupiranoj Zapadnoj obali to razmatrati u pozitivnom svetlu.

Jedan drugi izraelski zvaničnik je rekao danas da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastao s drugim visokim zvaničnicima da razmotri odluku da li da dopusti tu posetu.

Tlaib i Omar su obe muslimanke i oštre kritičarke odnosa Izraela prema Palestincima, navodi AP.

Izrael nastoji da se suprotstavi pomenutom pokretu koji se pre svega odnosi na izraelske univerzitete i kulturne institucije, a takođe i na biznis.

Ta zemlja je usvojila zakon kojim se omugućava zabrana ulaska svakom aktivisti koji poziva na bojkot.

Pristalice pokreta kažu da je to nenasilan način protesta protiv politike Izraela i poziv na palestinska prava.

Kritičari upozoravaju da je cilj brisanje Izraela kako bi ga zamenila jedna dvonacionalna država.

Izrael je često domaćin delegacijama iz SAD koji se obično sastaju odvojeno sa visokim izraelskim i palestinskim zvaničnicima.

Prošlog meseca je izraelski ambasador u SAD Ron Dermer rekao da Izrael neće zabraniti ulazak ni jednom članu Kongresa.

Današnja odluka o zabrani posete dvema članicama Kongresa mogla bi da još više ojača podelu između demokrata u SAD u odnosu na Izrael pred izbore 2020. godine.

Tlaib i Omar, rodjena u Somaliji, su poslednjih meseci bile meta napada predsednika Trampa, uključujući niz rasističkih tvitova 14. jula u kojima je naveo da bi trebalo da se vrate u propale zemlje iz kojih se došle.

Bivši ambasador SAD u Izraelu Dan Šapiro je napisao na Tviteru da bi zabrana ulaska poslanicama napravila štetu poziciji Izraela u SAD.

Izraelski poslanik Arapin Ajman Odeh je kritikovao zabranu i pre nego što je odluka doneta, rekavši da je Izrael uvek odvajao izraelske Arape od drugih Palestinaca, negirao im pravo na zemlju ali da je ovog puta Palestinka članica Kogresa SAD.

XS
SM
MD
LG