Dostupni linkovi

Vlasnica Kanala 9 četvrti dan štrajkuje glađu


Maja Pavlović
Maja Pavlović

Vlasnica novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović četvrti dan štrajkuje glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu. U štrajk glađu je stupila jer, kako kaže, želi da ponovo skrene pažnju na nagomilane probleme koje ima njena televizija, ali i drugi lokalni emiteri u Srbiji.

Pavlović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da i dalje čeka poziv iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je, kako ona tvrdi, ranije inicirao da se sastane sa njom.

RSEod utorka nije dobio odgovor iz kabineta predsednika Srbije, na pitanje da li će i kada biti organizovan sastanak sa Majom Pavlović.

Vlasnica Kanala 9 kaže da se sekretar u ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović i danas raspitivao o njenom zdravstvenom stanju, kao i da joj je „sugerisao da prekine sa štrajkom glađu“.

„Ja sam ga pitala ima li informacije iz kabineta predsednika, rekao je da nema, ali da ga brine moje zdravstveno stanje i uglavnom se razgovor sveo na to da on smatra da bi trebalo da prestanem sa štrajkom glađu iz zdravstvenih razloga. Nije bilo nikakvih drugih predloga na koji način da se izađe iz ove situacije“, rekla je Pavlović za RSE, i dodala da se trenutno dobro oseća.

Maja Pavlović je u ponedeljak stupila u treći štrajk glađu u proteklih godinu jer, kako je rekla, ni tri meseca nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić nije bilo pomaka u rešenju nagomilanih problema.

Zbog oduzimanja lokalne frekvencije Pavlović vodi postupak pred Upravnim sudom, a godinama ukazuje da su takse za autorska prava (SOKOJ-a, Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS-a, Organizacija proizvođača fonograma Srbije) nerealno visoke za lokalne medije.

Pored obračuna naknada za autorska prava, za vlasnicu Kanala 9 sporni su i visina takse za emitovanje programa, pravilnik o dodeli frekvencija, kao i konkursi za dodelu budžetskog novca medijima.

Pavlović ističe da mediji, koji prema njenoj oceni „nisu prorežimski“, dobijaju manje novca na konkursima za sufinansiranje medija, kao i da se suočavaju sa različitim pritiscima.

XS
SM
MD
LG